Vladimir Voronin consideră prematură semnarea memorandumului rus

Preşedintele Vladimir Voronin consideră prematură semnarea memorandumului propus de Ministerul rus de Externe la 15 noiembrie privind reglementarea diferendului transnistrean înainte de a fi acceptat de structurile europene şi în primul rând de către Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa, OSCE - se arată într-un comunicat al serviciului de presă al preşedinţiei moldovene difuzat la prînz.

Preşedinţia de la Chişinău a calificat însă planul propus de Federaţia Rusă drept “un rezultat al compromisului real dintre părţi". Principiile federaţiei asimetrice, se mai arată în comunicat, elementele polilingvismului, mecanismele de funcţionare a instituţiilor democratice, stipulate în proiectul Memorandumului, corespund plenar intereselor Republicii Moldova. Însă un document de o asemenea importanţă strategică nu poate fi adoptat în situaţia în care există rezistenţă dintr-o parte sau alta”.

Moldova a fost mai aproape ca niciodată de începutul reglementării în dimensiuni reale a problemei transnistrene. Acest lucru a devenit posibil datorită poziţiei constructive şi echilibrate a Federaţiei Ruse, care a dorit sincer să instaureze pentru totdeauna pacea pe pământul moldav.