Paris: consultări Chirac - Schroeder înaintea summitului UE

Însoţit de ministrul de externe Joschka Fisher, cancelarul german Gerhand Schroeder va avea la Paris o întrevedere cu preşedintele Jaques Chirac şi cu şeful diplomaţiei franceze Dominique de Villepin.

Consultările la nivel înalt franco-germane îşi propun să stabilească ultimele detalii ale poziţiei comune pe care Berlinul şi Parisul o vor adopta la importantul summit al UE de la sfîrşitul acestei săptămîni, consacrat reformei insituţionale a forului comunitar şi în special Constitutiei Uniunii în perspectiva primirii anul viitor a 10 noi membri.

Germania şi Franţa sunt cei mai fermi avocaţi ai acestui proiect, care reechilibrează regulile de vot al Bruxelles şi reformează instituţiile europene înainte de extinderea din 2004.

Spania şi Polonia conduc opoziţia la propunerile de modificare a regulilor de vot, iar mai multe state mici, actuale şi viitoare membre, se opun reducerii în dimensiune a Comisiei Europene. La sfîrşitul săptămînii trecute, Germania şi Italia au convenit că proiectul Constituţiei trebuie adoptat fără modificări substanţiale.