Ştirea zilei

Negocierile la nivel înalt de ieri de la Bruxelles pe această temă au eşuat, după ce disputa în ce priveşte drepturile de vot în Europa lărgită nu a putut fi soluţionată.

În următoarele câteva luni nu se aşteaptă reluarea negocierilor. Irlanda, care preia preşedinţia Uniunii la 1 ianuarie urmează să anunţe până în luna martie dacă tratativele pot fi sau nu reluate.

Negocierile s-au prăbuşit din cauza disputei dintre Spania şi Polonia, pe de o parte, şi Franţa şi Germania, pe de altă parte. Primele două ţări nu au fost de acord să piardă din drepturile de vot de care beneficiază la ora actuală, în favoarea ţărilor mari din Uniune.

Eşecul de la Bruxelles pune însă sub semnul întrebării soarta Constituţiei Europene, înaintea lărgirii uniunii cu 10 state, la 1 mai anul viitor.

Între cei ce au minimalizat acest eşec a fost şi premierul britanic Tony Blair : «Avem timp să ajungem la o înţelegere şi eu personal cred că preşedinţia Uniunii a luat o decizie corectă cînd a spus că nu e nevoie să ne petrecem toată noaptea în discuţii care ar putea duce la un acord slab. E mai bine să aşteptăm şi să ajungem la un acord de bună calitate ».