Ştirea zilei

Trei reprezentanţi ai Armatei Naţionale au fost decoraţi cu medalia „Pentru merite”, iar pluonierul Iurie Ciobanu cu moneda „Pentru excelenta”. Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, care a sărbătorit Crăciunul pe stil vechi împreună cu militarii moldoveni din Iraq, a dat citire Decretului prezidenţial conform căruia doi locotenenţi majori au fost decorati cu medalia „Meritul militar”.

Generalul Victor Gaiciuc a declarat Europei Libere că este foarte mulţumit de activitatea celor 41 de militari moldoveni, la fel ca şi comandamentul coaliţiei. Potrivit lui Gaiciuc, activitatea contingentului moldovean a fost apreciată înalt de comandantul forţelor de coaliţiei, generalul Sanchez, participarea militarilor moldoveni la aceste acţiuni fiind un bun exerciţiu pentru viitoarele trupe de pacificatori în cadrul ONU.

În patru luni infanteriştii moldoveni au colectat de la populaţia locală “o cantitate impunatoare de armament si munitii”, citeva aruncatoare de grenade, 10 mitraliere, un aruncator de mine, peste 60 de saci cu substanta explozibila - se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării. Militarii moldoveni au lichidat peste 5100 de obiecte explozive şi activează în calitate de instructori a subunităţilor de geniu din alte state, care nu au experienţă în astfel de misiuni.