CNS adoptă proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc

La şedinţa Consiliului Naţional al Secuilor (CNS) desfăşurată la Sfîntu Gheorghe a fost adoptat proiectul de autonomie al ţinutului. Preşedintele CNS, Csapo Jozsef, a declarat că în proiect au fost incluse 95 de propuneri de modificare venite din partea consiliilor scaunelor secuieşti, proiectul fiind aprobat în anul 1995 de către Consiliul Consultativ al Scaunelor Secuieşti şi în octombrie 2003, la şedinţa de constituire a Consiliului Naţional Secuiesc. Potrivit agenţiei Mediafax, preşedintele CNS a precizat că aceste propuneri nu schimbă, în esenţă, varianta originală, ci o completează şi o îmbunătăţeşte.

În proiect se arată că autonomia practicată în regiunea istorică Ţinutul Secuiesc -Terra Siculorum, prin modul de organizare a scaunelor secuieşti datează din anii 1200.



Totodată, în statut se arată că "exercitarea dreptului la autonomie, respectiv recunoaşterea şi transferul competenţelor sporite şi specifice (euro)regiunii şi autorităţiilor sale alese asigură egalitatea deplină şi efectivă a tuturor locuitorilor aparţinătoare colectivităţii regiunii autonome".

Potrivit agenţiei Mediafax, printre principalele modificări ale proiectului original se numără şi faptul că, după ce Ţinutul Secuiesc va deveni o regiune autonomă, Consiliul Local va putea înfiinţa o poliţie care se va afla sub administrarea acestuia.

De asemenea, funcţiile de conducere din cadrul instituţiilor publice descentralizate, posturile de procuror şi judecător vor fi ocupate după procentul etnic al zonei, iar pentru ocuparea acestor posturi una dintre condiţii va fi cunoaşterea limbii maghiare şi a limbii române.