Ştirea zilei

care au adus la putere un guvern ce a promis că va retrage trupele spaniole din Irak. Mulţi observatori consideră că rezultatul alegerilor este un răspuns la atacul terorist care a avut loc la Madrid joia trecută.

După convorbirile avute la Washington cu premierul olandez Jan Peter Balkenende, a cărui ţară are militari în Irak şi Afganistan, George Bush a declarat că nu numai Spania a avut de suferit de pe urma terorismului, şi că e nevoie ca unitatea ţărilor libere să fie acum mai mare decît oricînd.

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe Scott McClellan a averizat că Spania ar putea crea un precedent teribil dacă va permite ca teroriştii să-i influenţeze politica.

Cu aceeaşi ocazie, preşedintele George Bush a cerut olandezilor care doresc retragerea militarilor trimişi de Olanda în Irak să se gîndească la irakienii care nu doresc retragerea trupelor, pentru că doresc să fie liberi.

“Este esenţial să rămînem alături de poporul irakian în momentul cînd începe să se autoguverneze” - a mai spus şeful administraţiei de la Washington.