Ştirea zilei

Extinderea aliantei - a continua Secretarul general NATO - demonstreaza inca odata validitatea principiilor care stau la baza NATO alianţei.

Raspunzind intrebarilor puse de ziaristi, la conferinta de presa care a urmat ceremoniei aderarii noilor membri, ministrii de externe ai Romaniei si Bulgariei, Mircea Geoana si Solomon Passy s-au exprimat categoric in favoarea unei implicari mai mari a aliantei in Irak. Mircea Geoana a vorbit chiar despre “datoria morala” a NATO de a participa la eforturile de stabilizare a Irakului.

Referitor la asa-numitele conflicte inghetate, cum ar fi cel din Transnistria, ministrul de externe roman a tinut sa sublineze rolul pe care alianta l-ar putea juca in negocierea unei solutii:

“Cred ca extindera NATO, incluzind Romania, va avea un efect pozitiv asupra evolutiei situatiei din Republica Moldova; va fi o incurajare pentru rezolvarea acestui conflict “inghetat”, care ingrijoreaza Romania si cred acum, intreaga alianta. Sint convins ca demonstrind vointa politica si implicindu-i si pe colegii rusi, putem ajunge la o solutie. Pot sa va asigur ca Romania nu va ezita sa aduca in atentia aliantei, a Uniunii Europene si a OSCE acest conflict inghetat, complicat, din pacate prelungit, care afecteaza securitatea europeana si internationala“.