Arme româneşti confiscate în Italia la bordul unei nave turceşti

Armele confiscate în portul italian Gioaia Tauro la bordul unei nave turceşti provin din România, însă e vorba de un “transfer legal” - a declarat preşedinta Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor (ANCEX), Nineta Bărbulescu, citată de Mediafax.

Ea a precizat că transportul constă nu numai în puşti-mitralieră Kalaşnikov, ci şi în pistoale şi arme atipice, de panoplie, unele produse chiar în 1891.

Autorităţile italiene declaraseră că au confiscat armele din cauza discrepanţelor din documentele însoţitoare, anume că armele erau descrise drept arme comune, şi nu puşti mitralieră şi arme de luptă cu rază mai mare de acţiune.

Potrivit Ninetei Bărbulescu, puştile-mitralieră fuseseră modificate ca să poată trage foc cu foc, fapt care respectă legislaţia americană, şi intră în categoria armelor de uz civil, respectiv de vînătoare.

Preşedinta ANCEX consideră că la originea acestui incident s-ar afla faptul că transportatorul turc ar fi declarat natura mărfii într-o categorie care respectă legislaţia americană, dar contravine normelor vamale din Italia.

Agenţia Reuter relatează că armele ar fi proprietatea unei companii americane cu sediul în statul Georgia, dar un ofiţer italian a declarat televiziunii RAI că deşi armele erau în drum spre America de Nord, vameşii din Italia nu ştiu care era adevărata lor destinaţie.