Ştirea zilei

Ministerul Justiţiei informează, într-un comunicat, că întîlnirea care a avut loc la iniţiativa Irlandei (deţinătoarea preşedinţiei in exerciţiu a UE) şi la care a participat şi Jonathan Scheele, şeful delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti - a avut ca scop prezentarea priorităţilor Ministerului Justiţiei în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, precum şi a stadiului negocierilor pentru capitolul 24, Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

În cadrul discuţiilor, oficialii au subliniat că reforma sistemului judiciar românesc nu este doar o problemă strict tehnică, legată de legislaţia în vigoare. Importanţa procesului de pregătire continuă a judecătorilor, în cadrul larg al reformei sistemului judiciar, a fost un alt punct dezbătut de diplomaţi.

În comunicatul Ministerului Justiţiei se mai arată că în contextul luptei împotriva corupţiei, se impun şi modificări legislative, în special în ce priveşte declaraţiile de avere şi îmbunătăţirea climatului de afaceri prin adoptarea legii de modificare a procedurii falimentului.

Marţi, ministrul Cristian Diaconescu se întîlnise cu Dirk Lange - şef al Departamentului pentru România în cadrul Direcţiei Generale Extindere a Comisiei Europene, Jonathan Scheele - şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, precum şi cu alţi experţi europeni, informează MJ.

Membrii Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti au subliniat cu aceea ocazie importanţa formării profesionale continue şi a specializării magistraţilor ca premise esenţiale care să confere încredere şi credibilitate sistemului judiciar.

Totodată, au fost discutate chestiuni referitoare la optimizarea şi eficientizarea aplicării strategiei anticorupţie, inclusiv a activităţii Parchetului Naţional Anticorupţie.