Cristian Pîrvulescu şi Renate Weber: BEC încalcă legea alegerilor locale la Bucureşti

Preşedintele organizaţiei Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu consideră că Biroul Electoral Central încalcă legea prin decizia de a da posibilitatea membrilor comisiilor de votare să-şi exprime opţiunea la secţia unde lucrează, nu la cea la care sînt arondaţi.

"Hotărîrea BEC privind dreptul membrilor comisiei de vot, a preşedinţilor acestora şi a poliţiştilor de a-şi expima opţiunea într-un alt sector decît în cel în care domiciliază intră în contradicţie cu legea privind alegerile locale", a declarat Cristian Pîrvulescu.

Pe de altă parte, Pîrvulescu a precizat că legea stipulează clar faptul că votarea se încheie la ora 21.00.

Renate Weber, preşedinta Fundaţiei pentru o Societate Deschisă a apreciat la rîndul său că o astfel de decizie ar fi fost justificată doar în cazul celor care asigură paza secţiilor de votare şi dacă ar fi fost vorba numai despre votul pentru Primăria Generală (pentru primar şi consilieri municipali).

Mai mult, acest lucru ar fi fost posibil doar în condiţiile în care aceleaşi privilegii ar fi fost acordate şi altor categorii de persoane, cum ar fi bolnavii din spitale - a precizat Weber.

Referindu-se la deciza BEC de a aproba prelungirea perioadei de votare, aceasta este absolut nejustificată, a adăugat preşedinta Fundaţiei pentru o Societate Deschisă.

PSD Bucureşti a cerut Biroului Electoral Central să aibă în vedere prezenţa masivă la vot a cetăţenilor Bucureştiului după ora 20.00, putînd exista situaţii în care aceştia să nu îşi poată exercita dreptul la vot până la ora 21.00.