Statele Unite, Rusia, China criticate în raportul anual Human Rights Watch

Cunoscuta organizaţie americană pentru apărarea drepturilor omului, Human Rights Watch a criticat administraţia Statelor Unite pentru torturarea şi maltratarea prizonierilor şi a sugerat că asemenea practici sunt o parte „intenţionată” a politicii americane de combatere a terorismului.

Prezentînd o nouă ediţie a raportului anual Human Rights Watch, directorul executiv al organizaţiei Kenneth Roth a spus că abuzurile administraţii Bush sunt dăunătoare din mai multe puncte de vedere: „Desconsiderarea drepturilor omului de către Statele Unite în numele combaterii terorismului a fost extrem de contraproductivă chiar şi pentru lupta împotriva terorismului. A redus prestigiul moral al Statelor Unite. A generat resentimente, care au uşurat recrutarea de noi terorişti”.

Reacţionînd la lansarea raportului, Casa Albă a spus că el se bazează mai mult pe interese politice şi mai puţin pe fapte.

În raportul Human Rights Watch guvernele din China şi Rusia sunt criticate pentru că au abuzat de lupta cu terorismul pentru a-şi reduce la tăcere oponenţii politici, iar despre Ucraina se afirmă că deşi a făcut progrese politice în ultimele luni, mai are multe de făcut.

Din nou, directorul executiv HRW, Kenneth Roth: “De la corupţia la nivel de guvern până la maltratarea deţinuţilor, mai rămîn multe de făcut în Ucraina. Acolo au avut loc schimbări structurale importante, dar ele nu s-au tradus deocamdată în îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului”