Ştirea zilei

Statele Unite ale Americii au salutat decizia Ucrainei de a pune in practica acordul vamal semnat cu Republica Moldova pe 30 decembrie 2005 si de a nu permite marfurilot transnistrene fara stampila vamala moldoveneasca de a intra in Ucraina. “Implementarea acordului vamal constituie un pas important spre asigurarea securitatii hotarelor si solutionarea durabila a conflictului transnistrean. SUA indeamna autoritatile transnistrene sa se abtina de la intreprinderea oricaror actiuni de raspuns care ar restrictiona schimbul comercial legal’ - se arata intr-o declaratie a Departamentului de stat american, in care se mai spune ca SUA isi afirma din nou angajamentul de a contribui la procesul de gasire a unei solutii pentru conflictul transnistrean ce ar garanta suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei si sint in asteptarea reluarii urmatoarei runde de negocieri pe 4-5 aprilie.

Liderul autoproclamatei republici nistrene, Igor Smirnov a anuntat insa la Tiraspol ca “in aceste conditii toate negociarile sint abandonate. Mai mult, Ucraina devine principalul instrument in a ajuta Moldova sa isi indeplineasca scopurile politice”.

Luni, la Ottawa, ministrul rus de externe Serghei Lavrov spunea ca “ceea ce se intimpla in Transnistria – dupa informatiile noastre – arata ca o blocada economica. Daca este asa, este nevoie de masuri urgente menite sa puna capat acestei blocade.

La Moscova presedintele Dumei de Stat a afirmat la rindul sau: “Decizia a fost luata fara participarea partii transnistrene. Este o violare a angajamentelor trecute. Dar vreau sa subliniez ca cetatenii ucraineni dinTransnistria sufera si ei din cauza noului regim vamal”.

Premierul de la Kiev, Iuri Yehanurov a declarat ca punerea in aplicare a acestui acord este o obligatie internationala asumata de Ucraina.