Ştirea zilei

In Belarus au avut loc duminica alegeri prezidentiale. Potrivit rezultatelor sondajelor efectuate la iesirea de la urne dupa 2 ore de vot, 80 la suta dintre alegatori au votat pentru actualul presedinte Lukasenka, aflat la putere de 12 ani. Directorul serviciului Belaris al postului nostru de radio explica de la Minsk ca aceste sondaje de opinie sint folosite de fapt de autoritati : “Cele doua organizatii carora li s-a permis sa faca sondaje la iesirea de la urne sint aproape in proprietatea statului. Rezultatele lor nu inseamna nimic. Cifrele sint folosite doar ca propaganda”.

Purtatorul de cuvint al candidatului Alekansr Milinkievici a spus ca atmosfera este calma in Minsk, dar autoritatile au pregatit blocarea strazilor din centru. Ieri candidatul Milinkievici a facut un apel la proteste dupa inchiderea sectiilor de votare: “Presedintii nu sint alesi in strada, dar iesim in strada ca sa spunem nu falsificarilor, nu minciunilor. Vrem sa traim demni. Sintem fiinte umane”.

In ultimul discurs dianitea alegerilor Aleksandr Lukasenka a declarat insa ca in Belarus nu va avea loc nici un fel de revolutie.