Ştirea zilei

Compania britanică BAE Systems a dat asigurări că "va coopera de deplin" în ancheta serviciilor anticorupţie române şi britanice în care este implicată - relatează agentiile de presa occidentale. Compania face obiectul unei anchete a Oficiul pentru Fraude Grave (SFO) din Marea Britanie, fiind acuzată de deturnare de fonduri şi corupţie.



Direcţia Naţională Anticorupţie din Romania (DNA) a anunţat că va colabora cu autorităţile britanice în ancheta referitoare la vânzarea de către compania britanica a două fregate în beneficiul României, în 2003.



Potrivit cotidianului britanic The Guardian la vînzarea celor două fregate a fost plătit un comision de şapte milioane de lire sterline (10 milioane de euro), fapt recunoscut de BAE Systems, fără însă a preciza numele beneficiarului. Ziarul britanic sustine ca 6 milioane de lire sterline s-ar fi indreptat spre politicieni din Romania.

Premierul de atunci al Romaniei Adrian Nastase, presedintele aflat atunci in functie Ion iliescu si demnitari din ministerele apararii si de finante din partea fostului guvern PSD au negat ca ar fi fost implicati in operatiuni ilegale cu firma britanica.