Ştirea zilei

Ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu, a pledat pentru implicarea Uniunii Europene în rezolvarea conflictelor îngheţate. La conferinta anuala organizata de Yalta European Strategy, Ungureanu a apreciat că "Uniunea are un rol tot mai mare în rezolvarea acestor conflicte prin politica europeană de vecinătate, fapt vizibil mai ales din implicarea în Transnistria şi Osetia de Sud".



Ungureanu a reamintit că Federaţia Rusă reprezintă un "factor crucial în această ecuaţie", dar şi-a exprimat încrederea că viitoarele negocieri dintre UE şi Moscova ar putea să lămurească această chestiune "complexă şi sensibilă". Ministrul de externe roman a cerut totodata ca energia sa devina un factor determinant al politicii europene de vecinatate.

Cât despre Republica Moldova, Mihai Razvan Ungureanu a sugerat ca UE ar trebui să ia în calcul oferirea de noi oportunităţi Chişinăului în anumite domenii specifice: securitatea energetică, inclusiv prin diversificarea surselor de aprovizionare, facilitarea obţinerii vizelor, accesul pe piaţă şi combaterea criminalităţii transfrontaliere.