Preşedintele Băsescu: "Din ianuarie eforturile de integrare europeană vor trebui să fie şi mai intense"

Preşedintele Traian Băsescu a salutat recomandarea Comisiei Europene de admitere a României în UE în ianuarie 2007, dar, ţinînd cont de deficitele existente, a avertizat că odată cu acea dată eforturile României de integrare europeană vor trebui să fie şi mai intense.

Într-un interviu acordat Europei Libere, şeful statului român a declarat că Bucureştiul va milita şi după întîi ianurie 2007 pentru un parteneriat special între Uniunea Europeană şi Statele Unite în perspectiva dificultăţilor procesului de globalizare.

Rămînînd în sfera politicii externe, Traian Băsescu a atras atenţia că prin aderarea României, Uniunea Europeană devine riverană la Marea Neagră şi prin urmare va fi direct confruntată cu problema securităţii în această zonă, care devine tot mai importantă din punct de vedere energetic.

În privinţa consecinţelor aderării României pentru libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova, preşedintele Băsescu şi-a exprimat speranţa că pînă la sfîrşitul anului, în discuţiile cu Comisia Europeană se va găsi o soluţie pentru românii din jurul frontierelor României.

În privinţa disputei interne legată de prezenţa trupelor române în Irak, şeful statului a declarat că România îşi va respecta cuvîntul dat şi îşi va retrage trupele doar la cererea guvernului irakian şi după ce, în cadrul coaliţiei conduse de Statele Unite, se va conveni asupra unei astfel de măsuri.

În ceea ce priveşte controversele interne legate de desecretizarea dosarelor Securităţii, preşedintele român a afirmat că actualele convulsii se datorează întîrzierii cu 16 ani a procesului şi şi-a exprimat opinia că în curînd românii vor ajunge să privească cu obiectivitate fenomenul şi să disocieze binele de rău. Traian Băsescu a respins ideea că deschiderea arhivelor Securităţii ar distrage atenţia opiniei publice de la combaterea corupţiei la nivel înalt.