50% dintre magistraţi consideră că dosarele judecate de instante nu sunt distribuite aleatoriu

Jumatate din magistratii din Romania cred ca dosarele judecate de instante nu sunt distribuite aleatoriu, se arata intr-un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice. Unii juristi citati de site-ul Hotnews.ro spun ca exista numeroase modalitati prin care dosarele pot fi repartizate catre anumite completele de judecata.

Potrivit studiului citat 50,1% dintre procurori si 44,8% dintre judecatori considera ca sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor poate fi influentat sau viciat. Aspectul a fost sesizat si de organizatia transperency International Romania.

Potrivi reprezentantilor SoJust exista si solutii astfel incat repartizare aleatorie a dosarelor sa fie securizata, si anume: computerizare totala, inclusiv la stramutari, publicarea componentei completelor de judecata, anuntarea publica a situatiei de incompatibilitate care duce la modificarea acestor complete, stabilirea unor criterii dupa care se face impartirea aleatorie si controale regulate din partea unor auditori externi (avocati, ONG etc).