Ştirea zilei

Rusia a anuntat ca a trimis o echipa de specialisti militari neinarmati in Abhazia pentru a reconstrui sistemul feroviar al regiunii secesioniste din Georgia. Intr-o declaratie de presa a ministerului apararii de la Moscova, se afirma ca actiunea ar fi “umanitara”. Autoritatile din regiiunea secesionista afirma ca 300 de militari rusi au sosit in regiune ieri si astazi.

Ministrul adjunct de externe de la Tblisi, GRIGOL VASHADZE a declarat ca Rusia se pregateste pentru “anexarea finala” a regiunii. VASHADZE a calificat initiativa Moscovei drept “un măsură agresivă a Rusiei impotriva Georgiei”.

Ieri in cadrul unei sedinte a Consiliului de Securitate ONU, sedinta desfasurata cu usile inchise, a fost discutat incidentul din aprilie, cind un avion de recunoastere georgian a fost doborit pe teritoriul regiunii secesioniste.

Pe fundalul acestor tensiuni ruso-georgiene, la reuniunea CSI de la Sankt Petersburg din 5-6 iunie, presedintele saakashvili urmeaza sa se intilneasca cu nou presedinte al Rusiei Dmitri Medvedev.

Saptamina viitoare va vizia Georgia Javier Solana, coordonatorul politicii externe si de securitate a Uniunii Europene, iar la Moscova se va afla adjunctul asistentului de stat american Mathew Bryza. Pe agenda discutiilor se afla tensiunile dintre Georgia si Rusia.