Ştirea zilei

Transparency International (TI) România îşi exprimă indignarea cu privire la modul în care Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor înţelege să aplice dispoziţiile constituţionale privind avizarea începerii urmăririi penale pentru foştii miniştri care au calitatea de deputaţi şi să respecte principiul separaţiei puterilor în stat", se precizează într-un comunicat al organizaţiei.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a recomandat, miercuri, plenului să voteze impotriva începerii urmăririi penale a fostului premier si actualmente deputat PSD Adrian Năstase. Raportul Comisiei, care cuprinde şi recomandarea, a fost votat prin vot secret cu bile, înregistrându-se 18 voturi "pentru" şi 4 voturi "împotrivă".

Transparency International arata, in comunicatul citat că numai instanţa judecătorească "independentă şi apolitică" este competentă să se pronunţe asupra consistenţei şi relevanţei probatoriului, precum şi asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei unor cetăţeni, fie ei şi parlamentari.

Europarlamentarul PDL Nicolae Vlad Popa a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că decizia Comisiei juridice a Camerei în cazul lui Adrian Năstase a produs consternare în rândul politicienilor de la Strasbourg şi ar putea activa clauza de salvgardare pe justiţie. În opinia europarlamentarului roman, "Comisia juridică din Camera Deputaţilor a încălcat principiul constituţional al separării puterilor în stat, substituindu-se justiţiei".