Comrat: Mişcarea Socială "Edinaia Gagauzia" pledează pentru interzicerea organizaţiilor comuniste

Miscarea Sociala "Edinaia Gagauzia" s-a solidarizat cu apelul reprezentantilor Patriarhiei Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse privind condamnarea oficiala a regimului comunist si interzicerea functionarii organizatiilor comuniste.

Intr-o declaratie a miscarii, se spune ca "teroarea masiva impotriva populatiei, distrugerea bisericilor si profanarea monumentelor, pe care le infaptuiesc conducatorii comunisti din secolul al ŐŐ-lea, constituie un temei suficient pentru interzicerea activitatii oricaror organizatii obstesti, inclusiv partide politice care proclama comunismul ca ideologie proprie".

"Edinaia Gagauzia" afirma ca interzicerea activitatii organizatiilor comuniste in R.Moldova ar putea incepe cu teritoriul autonomiei, al carei popor "in anii 1946-1947, din cauza actiunilor conducerii comuniste, a pierdut peste 25% dintre reprezentantii sai, ajungind la un pas de la exterminarea totala". Miscarea studiaza posibilitatea de demarare a colectarii semnaturilor de la cetateni in sprijinul initiativei si de trimitere ulterioara a acesteia Adunarii Populare a Gagauziei, pentru adoptarea oficiala.