IDIS „Viitorul”: autorităţile nu au voinţa politică de a implementa legile

Sistemul juridic din R. Moldova nu este viabil pentru ca autoritatile publice nu au suficienta capacitate si nici vointa politica ferma în implementarea legilor, constata expertii Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, într-un studiu lansat astazi la Chisinau.

Unele legi importante sunt publicate cu întârziere de câteva luni, uneori chiar si pâna la un an dupa adoptarea acestora. Actualmente mai exista legi care contin notiunea de „judet”, desi din punct de vedere administrativ, teritoriul RM a revenit la raioane înca din 2002, se mentioneaza în studiu.

Totodata, expertii au constatat ca legislatorii nu iau în calcul faptul ca adoptarea unor legi noi presupune ajustari la alte câteva legi vechi.

Totodata, Guvernul este scutit de raspundere ministeriala, iar Parlamentul nu detine un control adecvat si eficient în ceea ce priveste modul de implementare de catre executiv a legilor, astfel încurajându-se tergiversarea executarii obligatiilor, se mai arata în studiu.

În plus, cele doua structuri statale nu vad necesitate în consultarea societatii civile si a mediului academic privitor la acest subiect.

Autorii studiului recomanda autoritatilor sa sporeasca gradul de transparenta în activitatea institutiilor publice în ceea ce priveste adoptarea si implementarea legilor, sa adopte o lege cu privire la raspunderea ministeriala si sa colaboreze mai strâns cu societatea civila si mediul academic.