IHT despre regulile nescrise ale mitei în sistemul de asistenţă medicală din România

Medicii români se plâng că mita este atât de larg răspândită în sistemul medical românesc, încât atunci când unul dintre ei refuză banii, pacienţii cred că boala lor e incurabilă, comentează publicatia americana International Herald Tribune. Medicii şi pacienţii spun că mita în sistemul de asistenţă medicală urmează un set de reguli nescrise, valorile fiind comunicate din gură în gură sau publicate pe bloguri şi site-uri Internet.

International Herald Tribune reaminteşte că raportul de joi al Comisiei Europene critică România pentru întârzierea înregistrată în ceea ce priveşte schimbările în sistemul judiciar necesare pentru combaterea corupţiei şi că este posibil ca acesta să fie urmat şi de sancţiuni, România riscând să piardă o parte din fondurile europene de 32 de miliarde de euro pe care ar trebui să le primească în perioada 2007 - 2013.

Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, valoarea totala a aşa numitelor “plati informale” in Romania ar fi de 360 de milioane de dolari anual.

Ministerul Sănătăţii încearcă să elimine această practică, înfiinţând recent o linie telefonică gratuită unde pacienţii pot anunţa abuzurile, însă aceasta a fost blocată la numai o oră după ce a fost pusă în funcţiune, mai scrie International Herald Tribune.