Cheltuielile electorale ale partidelor

Dumitru Lazur

Interviu cu Dumitru Lazur, purtător de cuvînt al campaniei "Pentru un Parlament curat"
Pentru a asigura o maximă transparenţă a cheltuielilor făcute de concurenţii electorali în această campanie, Comisia Electorală Centrală (CEC) ar trebui să publice nu doar sumele raportate de partide, ci şi sursele lor de finanţare, crede Dumitru Lazur, purtător de cuvânt al campaniei civice „Pentru un Parlament curat”.

„CEC, pe lângă cifrele pe care le-a făcut publice, ar trebui să mai facă publice şi numele persoanelor care au virat pe conturile partidelor politice anumite sume de bani. Ca în final, atunci când, dacă să zicem, acest partid ajunge la guvernare să-mi fie şi mie clar dacă partidul nu favorizează un agent economic care l-a susţinut în această campanie sau anumite persoane fizice”, a declarat Dumitru Lazur la Europa Liberă, în emisiunea „Moldova la ora 7” din această dimineaţă. Legislaţia în vigoare, care obligă concurenţii electorali să prezinte rapoarte la fiecare două săptămâni de campanie, le cere acestora să indice la capitolul venituri sumele şi sursele de finanţare, iar la cheltuieli – şi destinaţia plăţilor. În opinia lui Dumitru Lazur, însă, nu există un mecanism eficient de verificare sau monitorizare a acestor venituri şi cheltuieli.

Conform Legii, CEC ar putea cere Curţii de Conturi sau Inspectoratului Fiscal de Stat să verifice sursele de venit şi corectitudinea evidenţei şi folosirii conform destinaţiei a banilor de către concurenţii electorali, dar, a mai adăugat Dumitru Lazur, nu există un precedent în acest sens.

În alt context, la părerea lui Dumitru Lazur, suma de 12 milioane de lei, la care CEC a limitat cheltuielile fiecărui partid în această campanie, este sufiecientă concurenţilor, dar numai dacă nu apelează la metode ilegale de propagandă, cum ar fi cadourile electorale.