Dan Alexe despre monitorizarea alegerilor

Ce cunosc observatorii străini atunci cînd merg să monitorizeze alegerile într-o ţară? Ce ar trebui să ştie? În ce măsură pot fi considerate obiective observaţiile lor.
Completarea echipelor de observatori şi experţi internaţionali din partea Consiliului Europei şi a OSCE, care monitorizează alegerile din diferite ţări, se face pe principii de voluntariat şi, în consecinţă, eficienţa acestor misiuni de monitorizare depinde foarte mult de voinţa ţărilor membre şi diponibilitatea lor de a plăti trimiterea unor observatori, de exemplu, în Moldova, a relatat în emsiunea “Moldova la 7 dimineţa” corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe, expert pe probleme europene.

„In mod ideal aceste echipe sunt compuse din experti legali si din oameni care au experienta unor asemenea misiuni. Oameni care, de preferinţă, au mai participat în acea regiune geografică sau chiar şi în acea ţară în alegeri şi al căror cuvânt, la sfarşitul evaluării, atunci când se prezintă un raport şi anumite concluzii, a căror cuvânt poate avea o anumită greutate”, a spus Dan Alexe.

Colegul nostru a precizat că aceste misiuni nu au ca scop doar verificarea zilei alegerilor. Munca lor în general e împărţită în trei etape: un grup vine înainte de alegeri, uneori chiar cu mai multe săptămâni, şi aceşti experţi şi observatori verifică de exemplu legislaţia electorală, verifică listele de candidaţi, situaţia presei, climatul politic – dacă se fac presiuni sau nu, dacă populaţia e bine informată; urmează etapa cea mai spectaculoasă, a alegerilor propriu-zise, când sunt urmărite desfăşurarea procedurii de votare şi numărarea voturilor; în a treia etapa, după alegeri, observatorii internaţionali mai rămân un timp pentru a vedea ce se întâmplă cu eventualele contestaţii. Concluziile unei misiuni internaționale care ar urmări doar ziua alegerilor nu ar avea, automat, nici o valoare, a subliniat Dan Alexe.

Totodată, potrivit corespondentului nostru la Bruxelles, concluziile diferitor echipe de observatori se contrazic adesea între ele, mai ales atunci cînd în joc sunt anumite interese politice. Întrebat în ce masură atunci obiecţiile observatorilor internaționali pot fi considerate obiective, Dan Alexe a spus: „Sigur, nu există nici o garanţie şi s-a întîmplat ca unii membri ai unor asemenea comisii să fie suspecţi. Sau, poate numai din bunăvoinţă au putut să spună că da, alegerile nu au fost corecte, dar că regimul trebuie încurajat, pentru că e pe calea unei democratizări. Posibilităţile sunt nesfârşite şi trebuie o întreagă artă pentru a descifra acele concluzii care spun că, deşi s-au înregistrat neregularităţi izolate, în ansamblu alegerile au fost corecte. Ca o încurajare, desigur asta nu apare textual, dar pot fi comise greşeli politice din bunăvoinţă”.

Din păcate aceste organizaţii, a adăugat Dan Alexe, nu au nici o putere de constrângere, aşa încât rezultatele monitorizării pot fi ignorate. In acelaşi timp, o critică foarte serioasă poate afecta într-un anume fel legitimitatea unor alegeri, dara asta depinde în gradul de democratizare a ţării respective, a mai spus invitatul emisiunii „Moldova la ora 7” din această dimineaţă.