Preşedintele Barack Obama într-o vizită inopinată în Irak

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a sosit intr-o vizita surpriza la Badgad, prima de cind se afla la Casa Alba. Potrivit serviciului de presa al presedintiei americane, Barack Obama are prevazute intrevederi cu comandatii militari americani desfasurati in Irak şi va avea convorbiri telefonice cu liderii politici irakieni. Potrivit Casei Albe, din cauza conditiilor meteo nevaforabile, presedintele american nu s-a putut intilni cu liderii politici de la Bagdad.

Anterior presedintele american s-a aflat in Turcia, unde a declarat atit in Pralmanetul de la Ankara cit si in discutiile cu studentii de la Universitatea Topkapi din Istanbul că Statele Unite trebuie sa isi recladeasca relatiile cu lumea musulmană. Presedintele Obama a spus ca Statele Unite nu sunt şi nu vor fi in razboi cu Islamul si ca relatiile dintre Statele Unite si lumea musulmana nu trebuie vazute doar prin prisma razboiului impotriva retelei Al Qaida si a aliatilor lor. Barack Obama a spus raspicat că tara sa sprijina aderarea Turciei la Uniunea Europeana si a cerut parlamentarilor turci sa grabeasca ritmul reformelor liberale pentru ca aderarea Turciei la Uniunea Europeana sa poata avea loc cit mai curind.

Ieri presedintele american s-a intilnit cu ministrii de externe ai Turciei si Armeniei, intr-o noua incercare de apropiere intre Ankara si Erevan.