Conferinţa post Durban: debut scandalos

Mahmud Ahmadinejad

Ahmadinejad acuză Israelul de rasism; ţările UE părăsesc sala reuniunii ONU
Preşedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad este un cunoscut detractor al Holocaustului, adică al uciderii a şase milioane de oameni, în majoritatea covârşitoare evrei, în timpul celui de-al doilea război mondial.
Liderul iranian nu s-a dezminţit nici ieri la Geneva, la reuniunea ONU pe tema rasismului. El a spus printre altele că Holocaustul ar fi doar un pretext folosit de Israel şi de aliaţii săi pentru a-i lichida pe palestinieni, într-un război rasist.

Ahmadinejad a făcut aceste remarci în ajunul comemorării de către Israel astăzi a Zilei Holocaustului. În timpul discursului preşedintelui iranian de ieri de la Geneva, diplomaţii europeni au părăsit sala de şedinţe. De altfel, mai multe ţări din Uniunea Europeană nici nu au participat la reuniune, urmînd exemplul Statelor Unite, care a îndemnat la boicot tocmai pentru că se aşteptau la asemenea „discursuri incendiare” din partea Iranului şi altor ţări ostile Israelului. Washingtonul a anunţat de sâmbătă că nu participă la reuniune, iar duminică au anunţat boicoturi similare Canada, Australia, Olanda, Italia, Polonia şi alte state.

Agenţiile de presă relatează că ieri preşedintele iranian a reacţionat cu un zâmbet la plecarea delegaţiilor europene. Discursul său a fost marcat şi de protestul unor persoane care purtau peruci de clown, dintre care una a şi apucat să arunce un obiect spre vorbitor, înainte de fi scoasă cu forţa din sală.

Ahmadinejad a condamnat în intervenţia sa existenţa statului Israel, despre care a spus că a fost creat de evrei în complicitate cu Occidentul pentru a-i lichida pe arabi, prin politici pe care le-a numit „total rasiste”. Aceste remarci au fost calificate drept „nocive” de Statele Unite.

Iar Israelul a condamnat nu doar pe Ahmadinejad, ci şi Naţiunile Unite, pentru că l-au invitat la conferinţa de la Geneva, ca oaspete de onoare, pe un detractor al Holocaustului.

Conferinţa ONU de la Geneva a fost convocată pentru a încerca să continue unele succese diplomatice pe frontul împotriva rasismului, după o primă conferinţă de acest fel ţinută la începutul acestui deceniu la Durban, în Africa de Sud. Reuniunea din 2001 a fost şi ea boicotată de Israel, de Statele Unite şi de alte ţări, din raţiuni asemănătoare cu cele actuale: adică, de teama că ţările musulmane vor deturna scopul reuniunii către propria lor agendă politică, antisemită şi antiisraeliană.