Misiune PE de informare asupra evenimentelor post-electorale

O delegaţie a Parlamentului European se află în Moldova, pentru a strange informaţii despre invinuirile aduse autoritatilor de a fi încălcat drepturile celor reţinuţi după manifestaţiile din 7 aprilie. Delegaţia europeană este condusă de Marianne Mikko , preşedinta delegatiei PE pentru relatiile cu Moldova.

Membrii delegaţie se întâlnesc cu reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale si mâine, marti, cu membri ai guvernului. Este planificată şi o întrevedere cu preşedintele Vladimir Voronin.

Reprezentatul special al Uniunii Europene in Moldova, Kalman MIszei a pledat pentru dialog politic si pentru includerea unor reprezentanţi ai opoziţiei în comisia create pentru a cerceta evenimentele care au urmat demonstratiilor violente de pe 7 aprilie.

Două cereri acceptate deja de preşedintele Vladimir Voronin, a anunţat intre timp, Javier Solana, coordonatorul politicii externe europene, care a vizitat Chişinăul vineri.

Voronin s-a angajat ca in comisia care investighează evenimentele care au urmat alegerile generale, să fie coopetati reprezentanţi ai opozitiei şi reprezentanti ai unor organizaţii internationale, specializate în apărarea drepturilor omului.