Tânăr şi şomer

Ion Holban: „Noi pregătim specialişti în meserii care nu sunt consultate cu piaţa muncii. De aceea tinerii care absolvesc nu-şi pot găsi un loc de muncă”

Datele statistice, de altfel sumare atunci când vine vorba despre gradul de anagajare a tinerilor, arată că doar 7-10 la sută dintre cei ce fac un liceu sau o facultate îşi găsesc un loc de muncă în primul an după absolvire. Dintr-un studiu al Biroului Naţional de Statistică efectuat anul trecut aflăm că 90 la sută dintre tinerii ce au primit un atestat în 2009 au rămas pe drumuri, cel puţin în primul an după facultate.

Anatol Bolea
Anatol Bolea, un student la Academia de Studii Ecomice ce absolveşte în acest an Bănci şi Finanţe, explică această stare de lucruri în felul următor:

„Numai la ASEM sunt vreo 700 de studenţi la bănci şi finanţe. Iar noi avem de tot vreo 15 bănci şi fiecare dacă are vreo 1700 de angajaţi. Faceţi un calcul simplu - câţi termină anual numai la ASEM. Dar mai sunt şi alte universităţi care pregătesc aşa specialişti.”

Anatol studiază concomitent şi dreptul. Tocmai pentru a-şi spori şansele de anagajare după absolvire. El spune totuşi că nu este încă sigur că-şi va găsi uşor o slujbă, chiar şi cu două facultăţi în spate:

Tânăr şi şomer

Your browser doesn’t support HTML5

Tânăr şi şomer



„Toate ofertele pe care le-am contactat cer cel puţin un an de experienţă, dar de obicei chiar trei. Unde să-l faci, dacă nimeni nu te ia. Mai există managementul de resurse umane foarte prost în Republica Moldova. Se folosesc alte modalităţi de angajare decât cele obişnuite şi normale. Se aleg oamenii pe gradele de rudenie. Totuşi dacă munceşti mult se poate de trecut peste aceste barieră.”

Lilia Tatar
Lilia Tatar a studiat, la fel ca alte câteva mii de tineri moldoveni, turismul şi serviciile hoteliere la o universitate din Chişinău, dar acum este cu bagajele făcute. Va merge în Belgia să lucreze la negru pentru că aici tot ce şi-a putut găsi a fost un post de chelneriţă:

„Aici nu este nici un viitor. Merg încolo pentru vreo câţiva ani, fac bani şi revin. Vreau să-mi deschid o afacere – un bar, o cafenea, ceva de genul acesta.”

Ion Holban, directorul Agenţiei Naţionale pentru ocuparea Forţei de Muncă spune că, lăsînd la o parte pretenţiile angajatorilor pentru tineri cu experienţă, motivele vulnerabilităţii tinerilor în faţa şomajului trebuie căutate mai ales în altă parte:

„În domeniul educaţional. Noi pregătim specialişti în meserii care nu sunt consultate cu piaţa muncii. De aceea tinerii care absolvesc nu-şi pot găsi un loc de muncă. Al doilea motiv – nu se face o orientare profesională în rândul liceenilor şi ei sunt total dezorientaţi pe piaţa muncii.”

Rata şomajului printre tineri a atins în statistici aproape 18 la sută anul trecut, faţă de 14 la sută cât constituia cu un an mai devreme, atunci cînd se considera că atinsese nivele record după criza economică mondială începută în 2008.