Trimisul Rusiei responsabil cu problemele transnistrene îndeamnă Chișinăul și Tiraspolul la găsirea unui compromis

Intr-un interviu cu ziarul Kommersant, Serghei Gubarev, ambasador cu misiuni speciale al Ministerului de externe rus și responsabil cu problemele transnitrene a declarat vineri că „în actuala situație nu pot exista învingători: nici Chișinăul, nici Tiraspolul nu vor putea sa-și satisfacă ambițiile”. După opinia diplomatului rus: „Soluția poate fi doar compromisul, pe care trebuie să îl elaboreze părțile în conflict. Dacă vrem să eliminăm tensiunile din această parte a Europei, trebuie să apropiem cît mai repede situația de reglementarea ei”.
Gubarev a mai spus că „Transnistria va putea să traiască separat de Moldova numai dacă va zbura pe lună. Tiraspolul trebuie să clădească relații cu Chisinaul și acest lucru este posibil doar pe calea dialogului”.

Diplomatul a adăugat ca poziția Moscovei, a Kievului, Bruxellesului și a Washingtonului constă în menținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova ca stat suveran și neutru, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan international. Negocierile oficiale in formatul 5+2 au fost întrerupte in martie 2006. La ultima rundă de consultări, de la Viena, nu s-a reușit reluarea oficială a negocierilor, următoarea întîlnire fiind programată să se desfășoare la Moscova, în luna iunie.