Statele Unite și lovitura de stat militară din Honduras

Sprijinitor al președintelui Manuel Zelaya protestează împotriva loviturii de stat

Barack Obama în sprijinul președintelui Manuel Zelaya
Presedintele Barack Obama a spus ca inlaturarea sefului statului Honduras, Manuel Zelaya printr-o lovitura de stat militara este “ilegala” si creaza un precedent periculos. Obama a adaugat ca il considera in continuare pe Manuel Zelaya, presedintele democratic ales al tarii.

Zelaya a fost inlaturat duminica dupa ce mîniase Parlamentul, armata si Tribunalul Suprem incercind sa obtina, prin referendum, dreptul de a candida pentru un nou mandat. Congresul tarii l-a numit temporar in fruntea tarii pe Roberto Micheletti, dupa ce Tribunalul Suprem a anuntat ca a ordonat armatei sa-l inlature pe Zelaya.

Uniunea Europeana, alte guverne si acum Statele Unite il sprijina pe Manuel Zelaya, care a fost retinut duminica si urcat in avion, inca in pijama, cu destinatia Costa Rica. Obama a spus ca va depune eforturi, impreuna cu Organizatia Statelor Americane pentru revenirea lui Zelaya in fruntea Hondurasului.

Seful executivului American a spus ca ar fi un precedent extrem de periculos sa se revina la lovituri de stat militare, ca o forma de tranzitie la putere, in locul proceselor democratice. Aparent in ciuda celor spuse de Obama, secretarul de stat Hillary Clinton a declarat ca Statele Unite nu au desemnat inca cele intimplate in Honduras ca fiind o lovitura de stat, ceea ce ar antrena sistarea celei mai mari parti a ajutorului american.

In conformitate cu legislatia Statelor Unite, nici o forma de ajutor — cu exceptia promovarii democratiei — nu poate fi acordata unei tari al carei lider a fost inlaturat printr-o lovitura de stat militara. Clinton a spus ca situatia din Honduras a devenit o lovitura de stat militara, dar ca desemnarea oficiala nu a fost inca facuta. In consecinta, ajutorul american nu a fost sistat.

Analistii politici considera ca reactia lui Obama va fi primita bine in tarile Americii Latine, care privesc cu suspiciune rolul jucat de Statele Unite in regiune de-a lungul istoriei. De exemplu, in 2002, presedintele George W. Bush a parut sa aprobe, chiar daca nu direct, lovitura de stat impotriva presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez. Acum, Barack Obama a criticat cele intimplate in timp ce secretarul de stat a lasat inca in suspensie incadrarea juridica pentru a face loc unei solutii negociate.