Principala prioritate a noii guvernări va fi plata la timp a pensiilor și prestațiilor sociale

Valentina Buliga

Interviu cu deputata Valentina Buliga (PD)
Chiar daca toata lumea este nerabdatoare sa afle cum se vor imparti portofoliile cele mai importante in cadrul viitoarei Coalitii de guvernamint si ce rol va accepta opozitia comunista care s-a autointitulat, ne amintim, una responsabila, cred ca problemele de maxim interes sint in zona asigurarii cu pensii, salarii si indemnizatii. Cum se va descurca viitoarea guvernare in conditiile de criza. Asta am cautat sa aflu de la deputata Valentina Buliga, care face parte din fractiunea parlamentara a Partidului Democrat.

Vasile Botnaru
: Cum veti imparti putinii bani, pentru ce prioritati anume?

Valentina Buliga: Da, noi sintem foarte constienti de mostenirea care ne va reveni, sau ne-a revenit deja, pentru ca sintem in pragul formarii si structurilor parlamentare si structurilor de guvern - cunoastem ca si veniturile la bugetul statului si la bugetul asigurarilor sociale si a celui de sanatate sau al Companiei nationale de sanatate, sint foarte restrinse. Circa 70 sau 80 la suta se acumuleaza lunar. Ne dam bine seama ca vom avea de cautat solutii ca, in primul rind, sa asiguram cetatenilor Republicii Moldova, celor care beneficiaza de pensii si de prestatii sociale, sa le asiguram in primul rind plata la timp a acelor sume pe care le au conform cadrului legal in vigoare. Va fi o problema sa mentinem sau sa imbunatatim sau sa fortificam capacitatea de cumparare a acestor plati. Pentru ca, va dati bine seama, daca astazi rata de substituire a pensiei sau a
salariului este de 30 la suta, va imaginati care poate fi calitatea vietii unui pensionar sau a unui invalid, sau a unei persoane inapte de munca care beneficiaza de prestatie si asistenta sociala. Principala prioritate va fi plata la timp a acestor prestatii existente.

Vasile Botnaru: Despre majorare veti vorbi cumva sau macar sa achitati majorarile promise ?

Valentina Buliga: Sarcina initiala este in primul rind sa facem o evaluare totala ca sa stim realitatile atit la Fondul de asigurari sociale cit si la cel de asigurari in sanatate si bugetul statului. Pentru ca sa cautam noi surse de venituri si sustinere din partea unor structuri – de ce nu ? – si internationale. Sa gindim la reorganizarea sistemului de asigurare cu pensii. Pentru ca nu o singura data am vorbit ca noi avem astazi un sistem foarte dificil. Un sistem netransparent. Avem foarte multe categorii separate de pensionari care beneficiaza de pensii – in primul rind deputatii si membrii guvernului. Trebuie sa ne gindim la acei care au fost lasati sa se asigure pe cont propriu – este vorba de persoanele care muncesc in
agricultura. E nevoie sa facem o evaluare ca sa vedem care este realitatea acestui an de zisa « asigurare a viitorului». Ca ulterior sa ne gindim si la posibilitatile de majorare. Este un teren de lucru foarte vast. Un teren de lucru unde vreau sa va asigur ca viitoarea guvernare va avea foarte buni specialisti, care vor tine cont de nevoile, de asteptarile oamenilor. Dar totodata ne dam bine seama ca va fi foarte greu.

Vasile Botnaru: Vor fi operate schimbari si la nivel de organigrame ale ministerelor ?

Valentina Buliga: Sint sigura ca si Ministerul Sanatatii si Ministerul protectiei familiei si copilului au dreptul la existenta. Este vorba doar de vazut cit de eficiente au fost aceste structuri, cit de bune politici au elaborat in domeniul protectiei sociale si a sanatatii. Si care este conlucrarea lor cu agentiile, cu structurile subordonate, cum ar fi Casa nationala de asigurari sociale, Compania nationala de asigurari in sanatate, Agentia medicamentului – de ce nu ?-, Consiliul national de acreditare in domeniul sanatatii. Sint sigura ca este nevoie de o modernizare si de o ajustare la cerintele timpului si asteptarile oamenilor.

Vasile Botnaru: Este firesc sa va intreb pe dumneavoastra ce credeti despre un recent demers pe care societatea civila il adreseaza noii guvernari ca sa tina cont, la formarea structurilor de guvernare, de egalitatea genurilor. E posibil acum sa va ginditi la acest subiect sau mai curind e « un moft » in conditii de criza ?

Valentina Buliga: Nu este un moft. Problematica egalitatii sau a sanselor egale pentru femei si barbati este de multe ori abordata la noi. Avem anumite succese la capitolul promovarea femeii dar acestea sint foarte modeste. Dar nu este vorba numai despre promovarea femeii. Este vorba ca tematica egalitatii de sanse sa devina una de pe agenda zilei pentru viitoarea guvernare. Pentru ca avem inegalitati si la capitolul salarizare intre femei si barbati, si in domeniul ocuparii fortei de munca, calitatii serviciilor. Eu cred ca aceasta problema trebuie sa devina una, nu vreau sa zic prioritara, dar printre cele prioritare. Pentru ca poate fi privita nu doar ca o presiune din exterior, dar si ca o realitate existenta si avem aici foarte multe de facut. Si la capitolul protectia familiei, violenta domestica, egalitatea de sanse si oportuntati pentru femei si pentru barbati la fel.

Vasile Botnaru: Recordul l-au inregistrat totusi comunistii care au avut o femeie in functia de premier. Mai mult decit atit dumneavoastra ce ati putea face ?

Valentina Buliga: Sa nu ne gindim doar la promovarea femeilor ca parte componenta a viitoarelor structuri. Dar ca problematica de gen sa fie unul din principalele obiective. Ma refeream la salarizare, la conditii de munca, la asigurari sociale, prestatii sociale. Deoarece noi avem aici o diferenta destul de mare. Toate evaluarile si statisticile ne vorbesc ca noi la acest capitol avem inca destul de mult de muncit. Faptul ca avem femei in parlament nu vorbeste ca femeile in Republica Moldova sint la fel de protejate, angajate, in deplinul sens al cuvintului, in toate domeniile – economic, politic, social, educational.

Vasile Botnaru: Si in alianta veti avea sprijin ?

Valentina Buliga: Vreau sa va spun ca am multe rezerve fata de unii lideri politici pentru ca cunosc atitudinea lor fata de problematica egalitatii de gen, dar sper ca odata ce am relansat si aceasta idee buna – integrarea europeana, unul din principii trebuie sa fie asigurarea egalitatii de sanse. Si speram ca barbatii din alianta vor tine cont si de recomandarile Parlamentului European si de toate practicile bune ale tarilor membre ale Uniunii Europene.