Comisia Europeană nu devine mai clementă cu Sofia

Premierul Boyko Borisov

Premierul bulgar Borisov va încerca la Bruxelles să determine reluarea finanţărilor UE
Speranța alegătorilor bulgari că venirea la putere a partidului centrist GHERB va fi urmată de reluarea rapidă a finanțării europene este pe cale de a se evapora. Comisia Europeană și-a anunțat intenția de a reconfirma aprecierile negative cu privire la 5 din cele 7 programe operative care asigură finanțări în valoare de cateva miliarde euro. Aceasta înseamnă că o perioadă relativ lunga Bulgaria nu va primi bani din Uniunea Europeană. Sînt ceva speranțe numai pentru programele „Mediu” și „Dezvoltare regională”. Sub semnul întrebării rămîn 323 milioane de euro blocate în cadrul programului PHARE. Cel mai probabil o mare parte din acești bani vor fi pierduți.

Un lucru este cert – plățile europene și acolo unde totul pare în ordine, vor întărzia cea ce va crea probleme autorităților locale și companiilor cu proiecte aprobate.

Acum un an guvernul condus de socialistul Serghei Stanișev a fost criticat pentru insuficienta capacitate administrativă a compartimentului de auditare. Acest compartiment a devenit o agenție în componența Ministerului finanțelor. În cazul în care sistemele de control național vor primi acordul Bruxellesului, țara va dispune de peste 6 miliarde euro – un adevărat colac de salvare în perioada crizei.

Primul ministru Boiko Borisov a calificat informația de la Bruxelles drept un dezastru. El a dezbătut situația cu 11 miniștri și cu eurocomisarul Meglena Kuneva. „De data aceasta aproape că nu mai sînt speranțe”, a spus Kuneva după ședința.

Borisov a avertizat la rîndul său că dacă Europa dorește revenirea la putere a predecesorilor săi corupți nu trebuie decît să blocheze în continuare finanțarea Bulgariei.

O delegație condusă de primul ministru va încerca, în perioada 9-10 septembrie, să obțină acordul Comisiei Europene de a fi amănate măsurile restrictive, evocând moștenirea grea lăsată de guvernul Stanișev.

Ministrul de externe Rumeana Jeleva a anunțat că se va încerca modificarea rapoartelor elaborate de foștii guvernanți.

Dacă aprecierea Comisiei va fi din nou negativă țara va fi obligată să restituie sute de milioane de euro.