Previziuni BM despre efectul crizei mondiale asupra economiei Moldovei

Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale

Impactul reducerii drastice a remitenţelor
Într-un raport al Băncii Mondiale despre impactul crizei globale asupra ţărilor cu venituri mai mici, Republica Moldova este menţionată ca un caz special, din cauza dependenţei sale de aşa-numitele „remitenţe”. Banca Mondială anticipează că anul acesta banii trimişi acasă de moldoveni vor fi mult mai puţini decât anul trecut, şi că aceasta va avea un impact grav asupra bugetului ţării.

„În Moldova - se scrie în raport – banii trimişi acasă în 2008 de moldovenii aflaţi la muncă peste hotare au echivalat cu 30 la sută din Produsul Intern Brut. Aceasta a fost mai mult decât suficient pentru a atenua un deficit de cont curent care fără banii respectivi ar fi ajuns la 25 la sută din PIB. În condiţiile în care două treimi din remitenţele moldoveneşti provin din Rusia, Moldova a fost lovită din plin de criza globală, şi se prevede că fluxul de remitenţe ca procentaj din PIB va scădea cu până la 50%. Un fapt care complică şi mai mult şocul economic este că remitenţele sunt folosite mai ales pentru cheltuieli casnice şi stimulează importurile, de care guvernul depinde din greu pentru a-şi acumula veniturile bugetare din impozite. În concluzie, inclusiv datorită contractării drastice a finanţării externe, este de aşteptat ca modestul surplus fiscal moldovean de anul trecut să se transforme în 2009 într-un deficit de proporţii, poate chiar de 10 la sută din PIB”.

Raportul Băncii Mondiale a fost dat publicităţii în pregătirea summitului G20 de săptămâna viitoare, din Statele Unite, la care liderii celor mai dezvoltate ţări şi ale unor ţări în curs de dezvoltare vor discuta perspectivele economiei globale.

Vorbind miercuri la lansarea documentului, la Washington, preşedintele Băncii Mondiale Robert Zoellick a spus că ţările cele mai sărace din lume vor avea anul acesta nevoie de o finanţare externă de aproape 60 de miliarde de dolari. El a cerut ţărilor bogate să nu uite de restul lumii tocmai acum, când economiile dezvoltate par să depăşească criza. „Am auzit mereu promisiuni, dar bunele-intenţii trebuie materializate”, a spus preşedintele Băncii Mondiale.