Dmitri Medvedev comentează pozitiv anunțul renunțării la instalațiile americane anti-rachetă din Cehia și Polonia

Presedintele Rusiei, Dmitrii Medvedev a spus ca apreciaza anuntul presedintelui Barack Obama privind modificarea proiectului antibalistic american din Europa. Într-o aparitie televizata, Medvedev a sugerat ca decizia Casei Albe ar reflecta întelegerile anterioare dintre el si Obama si a adaugat ca este gata sa continue dialogul.
Între timp, la Washington, Pentagonul a negat însa ca ar fi schimbat planul scutului antiracheta din Europa Centrala si de rasarit din cauza Rusiei, care a criticat vehement proiectul initial. Un purtator de cuvânt al ministrului apararii Robert Gates a spus ca decizia „nu are de-a face cu Rusia”.
În noua variantă, scutul nu va mai avea nevoie pentru moment de instalaţii terestre americane în Cehia şi Polonia. Ambele ţări vor fi însă solicitate de Washington să găzduiască rachete interceptoare, probabil începînd din 2015. Potrivit unui blog al publicatiei Washington Post, citat de site.ul hotnews.ro, Statele Unite ar lua in consideratie amplasarea de interceptoare cu raza scurta de actiune in Israel, Turcia si Romania.