23.09.99 - Parlamentul si cazul demiterii generalului Nicolai Alexei

Nicolae Alexei

Gen. Alexei: ”dacă acești indivizi nu vor fi înlăturați de la putere, Mafia va conduce Moldova”
23 septembrie 1999

Parlamentul si cazul demiterii generalului Nicolai Alexei

Dan Ionescu : Joi, premierul Ion Sturza a inceput cea de-a treia şi ultima etapa a turneului sau prin ţările baltice. In capitala Estoniei, Talin, el a purtat discutii cu premierul ţării gazdă, Mart Laar. Potrivit acestuia din urmă actualele schimbări politice şi economice din Republica Moldova amintesc o fază pe care Estonia a strabatut-o încă din 1992-1993. De aceea, ţara sa, ar putea oferi Moldovei cite ceva din experienţa ascumulata între timp în diverse domenii. Mediile de informare au insistat mai cu seama asupra unui eveniment şi anume, semnarea unui acord pentru combaterea criminalităţii între cele doua foste republici sovietice. Agentiile de presă ruse s-au aratat mai interesate de declaratiile facute de premierul Sturza pe tema conflictului din Transnistria. Interfax îşi titra telegrama "Moldova intenţioneaza sa exercite presiuni economice asupra Transnistriei". Raminind la ştirile externe sa menţionăm că astazi, la Strasbourg, Moldova a prezentat secretarului general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer instrumentele de ratificare a unei conventii referitoare la combaterea terorismului şi a doua convenţii din domeniul educaţiei.

Între timp, la Chişinau, preşedintele legislativului, Dumitru Diacov a inaugurat noua sesiune, facind apel la calm şi raţiune. În ciuda acestui îndemn, atmosfera din parlament a fost, mai degraba, încărcată. Din ce motive anume, veti putea afla din relatarea lui Sergiu Praporscic
:

Parlamentul şi-a reluat astazi lucrarile în plen după vacanţa de vară. In debutul şedinţei. preşedintele legislativului, Dumitru Diacov a menţionat că grupurile parlamentare trebuie sa dea dovada de un inalt grad de responsabilitate pentru soarta ţării şi să pună interesele de ordin naţional mai presus decit cele de grup şi de partid. In opinia lui, un obiectiv prioritar al parlamentului este sa soluţioneze problemele economice şi sociale cu care se confrunta societatea. Dumitru Diacov s-a referit şi la noile probleme aparute in fata legislativului odata cu iniţierea procedurii de modificare a Constituţiei de catre seful statului: „În aceste conditii, Parlamentul trebuie sa fie solidar şi mai ales tentativa de a diminua importanta legislativului în viata politica şi sociala a societăţii şi sub forma speculativa, de a reduce numarul de deputati sub pretextul ca o sa fie fericit poporul; eu cred ca este o problema care trebuie sa ne ingrijoreze şi trebuie sa ne mobilizeze.”

Pina la sfirsitul anului, legislativul urmeaza sa examineze peste 200 de proiecte de lege care se refera la reforma juridica şi la promovarea reformelor economice. In timpul cel mai apropiat, Parlamentul va examina proiectul de lege al bugetului pe anul viitor şi va opera modificari la legea bugetului pe 1999. In şedinta de astazi, deputatii au examinat si votat mai multe proiecte de lege.

La ea a avut loc si prima altercaţie între grupurile parlamentare provocată de decizia ministrului pentru afaceri interne, generalul Victor Catan de a-l demite din funcţie pe şeful Departamentului pentru combaterea crimei organizate şi corupţiei, generalul Nicolae Alexei. Acesta a fost demis pe motiv că nu ar corespunde funcţiei deţinute, concluzie la care s-a ajuns in urma unei atestari efectuate la dispozitia ministrului de interne. Mai multi deputati din grupul parlamentar al comunistilor, ai Blocului pentru o Moldova Democratica si Prosperă şi ai Frontului Popular Creştin Democrat au cerut sa fie invitat la şedinta parlamentului, ministrul de interne Victor Catan, ca să raspunda la intrebarile deputatilor. Reprezentanţii acestor grupuri parlamentare s-au aratat nemulţumiti de faptul ca generalul Alexei a fost demis.

Victor Catan a spus însă, de la tribuna legislativului, că generalul Alexei se face vinovat de abuz de serviciu, de putere şi că a încălcat legislatia în vigoare. Potrivit lui, conducerea Departamentului a sechestrat bunurile materiale sub forma de corpuri delicte şi le-a comercializat ilegal. Ministrul de interne spune ca departamentul pentru combaterea crimei organizate si a corupţiei a interceptat in mod ilegal convorbiri telefonice: „Conducatorul departamentului, Nicolae Alexei, fiind obligat sa organizeze activitatea executivului la cercetarea dosarelor multilateral, complet şi obiectiv nu a dispus la acumularea probelor respective pentru atragerea, la raspundere penala a vinovaţilor dar şi-a mobilizat eforturile la declaratii neintemeiate şi invinuiri nefondate.”

Vicepreşedintele parlamentului, liderul creştin democratilor, Iurie Roşca a declarat însă că demiterea generalului Alexei este urmare a tendintei unei grupări politice de a-şi extinde controlul. Vom preciza ca ministrul Victor Catan este reprezentantul Partidului Renaşterii si Concilierii în guvernul Sturza.

I.Roşca: „Suntem in preajma unui scandal politic de proporţii care, de data aceasta poate sa aibe efecte benefice. Vreau sa repet şi cu aceasta ocazie că sunt bucuros că exista oameni din categoria generalului Alexei care deranjeaza, care creaza probleme unor demnitari din ierarhia superioara din statul nostru. De ce dereanjeaza ? Pentru ca uneori, in cautarea bandiţilor, da peste demnitari..., si nu el este de vină. Deci, lucrurile stau altfel. Nu cu picioarele in sus cum ni se prezinta noua aici.”

Vom menţiona că astazi, ziarele au publicat o declaratie facuta de generalul Alexei referitoare la demiterea sa. El sustine ca a fost demis exact în momentul în care Departamentul sau lucra intens la citeva dosare penale, in care figureaza persoane cu functii de raspundere din ministerul afacerilor interne, ministerul securitatii nationale şi guvern. Alexei spune ca "statul nostru este in pericol daca acesti indivizi nu vor fi inlaturati de la putere, in curind, Republica Moldova va fi condusa de mafie." El a promis ca va aduce dovezi concrete in acest sens la o şedinţa inchisa de guvern.