27.09.99 - Moldova la Consiliul Europei

Modificarea Constituției și cazul grupului Ilașcu în dezbaterea CE
27 septembrie 1999

Moldova la Consiliul Europei

Dan Ionescu: Intorşi de la Strasbourg, unde au participat la Adunarea parlamentara a Consiliului Europei, deputatii moldoveni au informat presa despre chestiunile pe care le-au supus atentiei adunarii. Printre acestea, cea a proiectului de modificare a Constitutiei in favoarea intaririi puterilor prezidentialea figurat la loc de frunte, alaturi de aceea a situatiei dramatice in care se gasesc membrii grupului Ilascu detinuţi in inchisorile transnistrene. Problema Transnistriei a revenit, de altfel, în plina actualitate la sfirşitul saptaminii trecute. Este de ajuns sa amintim ca, aflat intr-o vizita oficiala la Chisinau, ministrul roman al apararii, Victor Babiuc a declarat ca desfasurarile din stinga Nistrului ar trebui sa intereseze intreaga Europa, nu numai Republica Moldova şi Federatia Rusa. El a pledat pentru o mai mare implicare a comunitatii internationale in solutionarea cit mai urgenta a aceea ce el a denumit drept acest punct nevralgic pentru zona in care ne aflam. Si tot la sfirsitul saptaminii trecute, agentiile de presa au dat publicitatii stirea potrivit careia oficialităţi americane au asigurat-o pe Vitalia Pavlicenco, reprezentanta Republicii Moldova in comisia politica a Adunarii Atlanticului de Nord, ca Statele Unite vor include, in bugetul pentru anul 2000 şi un fond de asistenţa financiara pentru Republica Moldova destinat accelerarii retragerii trupelor rusesti de pe teritoriul moldovean. Revenind la conferinta de presa tinuta astazi de Vasile Nedelciuc, şeful delegatiei moldovene la adunarea parlamentara a Consiliului Europei, sa ascultam relatarea corespondentului nostru, Radu Benea.

Şeful delegaţiei permanente a legislativului de la Chişinau la Adunarea parlamentara a Consiliului Europei, Vasile Nedelciuc, a relevat ca la actuala sesiune a adunarii, au fost discutate, ca niciodata pina acum, doua subiecte legate de Republica Moldova: iniţiativa preşedintelui Petru Lucinschi privind modificarea Constituţiei şi cazul grupului Ilie Ilaşcu. In prima zi a sesiunii a fost prezentat un raport de activitate a biroului Adunarii parlamentare în care a fost facuta o scurta prezentare a situaţiei grupului, înrăutăţită simţitor în ultima vreme. Astfel, Adunarea Parlamentara a fost informata ca acest caz este unul neordinar şi cere o intervenţie urgenta din partea mai multor organizatii internaţionale. S-a cerut de la comisia de monitorizare şi de la comisia politica sa conlucreze in continuare, in vederea solutionării acestei probleme.

Vasile Nedelciuc a remarcat ca delegatia de la Chişinau a desfasurat cea mai intensa activitate in comisiile adunarii si grupurile politice. Raportorii pentru Republica Moldova, Domenic Columbert şi Josette Durieux au insistat, la o intrevedere, sa fie pusa in discutie initiativa preşedintelui Petru Lucinschi privind instaurarea in Republica Moldova a unui regim prezidenţial de guvernare. Delegatia de la Chisinau a apărat punctul de vedere, potrivit caruia, actuala coalitie majoritara din Parlament nu este impotriva intaririi puterii executive dar doreşte ca orice modificare a Constituţiei sa aibe loc, prin organul legislativ şi nu prin referendum.

A urmat apoi o şedinta a comisiei de monitorizare, in cadrul careia, potrivit lui Nedelciuc, doamna Durrieux a repetat practic, punctul de vedere al şefului delegatiei comisiei de la Veneţia care s-a documentat recent la Chişinau asupra initiativei prezidentiale, pentru elaborarea unui aviz. Doamna Durieux a declarat ca modificarea Constitutiei in Republica Moldova nu este una necesara sau oportuna, ci este una utila pentru mersul dezvoltarii democratice a republicii. Remarcind ca preşedintele Lucinschi şi-a exprimat dorinta de a modifica consitutuţia cit mai curind posibil, pina la sfirsitul acestui an, doamna Durieux a apreciat ca acest lucru nu pare a fi posibil, deoarece este nevoie de mai multa atentie şi timp, pentru ca modificarea sa se produca pe o cale cit mai democratica.

In acelasi context, cel de-al doilea raportor, domnul Columberg a remarcat faptul ca Republica Moldova a facut mai multi paşi în onorarea angajamentelor fata de Consiliul Europei, ca Parlamentul a lucrat in ultimul an foarte constructiv şi ca el mai poate adopta legile necesare promovării reformelor in Republica Moldova. Cit priveste retragerea arsenalului militar si a trupelor ruseşti din Transnistria, raportorii au remarcat o încetineală vadită în aplicarea acordurilor semnate anterior. Tinind cont de faptul ca exista state care doresc sa sprijine financiar acest proces, ei şi-au exprimat speranta ca o inviorare va avea loc dupa discutia purtata cu delegatia rusa, care a fost rugata, din partea preşedintelui AP a Consiliului Europei sa intervina pe linga guvernul rus pentru retragerea cit mai curind a armamentului, precum şi in eliberarea din detentie a grupului Ilaşcu.

Concluzionind, Vasile Nedelciuc a spus ca în acest fel, odata in plus se demonstreaza cit de important este ca Republica Moldova sa nu aibe probleme de acest gen, deoarece in ianuarie, de ele se va tine cont, la audierea raportului pe tara. In opinia sa, daca nu ar fi existat disputa fierbinte privind modificarea consitutuţiei şi diferendul privind statutul fostului raion Taraclia, Republica Moldova ar fi avut toate sansele sa fie scoasa de sub monitorizarea permanenta a Consiliului Europei.

In completarea celor spuse de domnul Nedelciuc, membrul delegatiei, Vlad Cubreacov a dat citire unor fragmente din avizele preliminare ale expertilor Comisiei de la Venetia pe marginea initiativei preşedintelui Lucinschi. In toate cele 5 avize sunt aduse critice serioase initiativei prezidenţiale şi accentuate propunerile şefului statului, care, daca vor fi puse in aplicare, vor provoca un dezechilibru al puterilor in stat, concentrind puterea exagerat în miinile preşedintelui.

In alta ordine de idei, Vasile Nedelciuc a spus ca la solicitarea delegaţiei de la Chişinău, Republica Moldova a fost menţionata în recomandarea Adunarii, adoptata pe marginea pactului de stabilitate in Europa de sud est, la capitolul consacrat statelor celor mai grav afectate economic de pe urma conflictului din Kosovo. In discursul rostit cu acest prilej, Vasile Nedelciuc a declarat ca Republica Moldova are nevoie de urgenţa sa fie sprijinita in acest sens pentru a-i oferi o şansă de accedere ulterioara in structurile europene. Altfel, alternativa este "raminerea Republicii Moldova sub controlul puterii din Est".