25.10.99 - Chișinău: Interviu cu Iurie Roșca

Iurie Roșca

Iurie Roșca despre motivele apropierii în Parlament a creștin-democraților de comuniști.
25 octombrie 1999

Interviu cu Iurie Roșca.

Dan Ionescu : La inceput de săptămînă au fost reluate speculatiile privitoare la o apropiata criza guvernamentala. Deputati ai Partidului Comunistilor si ai Blocului Pentru o Moldova Democratica si Prosperă au negat luni eventualitatea constituirii unei noi coalitii guvernamentale majoritare, alcătuită din formaţiunile pe care le reprezintă. Deputatul comunist Arcadii Pasecinic a declarat totusi că grupul său parlamentar ar putea cere in curînd demiterea guvernului Sturza, precizînd că „totul depinde de felul cum va arăta proiectul de lege a bugetului pentru anul 2000”. La rîndul sau, deputatul Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, Gheorghe Marin a admis că între cele două formaţiuni ar putea fi încheiată „o alianţă neoficială, ce ar vota legile de interes naţional”. O anumită convergenţă neoficialăde opiniise manifestă, de mai multă vreme şi între comunişti şi Frontul Popular Creştin Democrat, căruia, îi revine, după toate aparenţele, un rol deosebit în situaţia de criza care se profilează la orizont. Intr-un interviu acordat corespondentului nostru Radu Benea, preşedintele Frontului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a ţinut să faca o serie de precizări referitoare la linia adoptată de formaţiunea sa în actuala conjunctură politică.

R. Benea: Domnule vicepreşedinte al Parlamentului, s-ar părea că, în ultimele săptămîni ar exista un consens larg între anumite forţe politice care spun că guvernul Sturza trebuie să plece. Este vorba despre grupul parlamentar al comunistilor, grupul de deputati independenti desprinşi din Blocul Rîndunicii şi din PSD, precum şi de preşedintele Lucinschi care şi-a exprimat nemultumirea fata de activitatea cabinetului prin anumiţi consilieri ai săi. Grupul parlamentar creştin democrat, pe care il conduceti, a insistat, de asemenea în acest sens, spunind că actualul cabinet nu este capabil să se debaraseze de elementele corupte şi de aceea, soluţia ar fi, demisia. Vă menţineti pe aceiasi pozitie şi, dacă da, ce evoluţii sunt de aşteptat săptămîna aceasta ?

Iurie Rosca
: As vrea sa accentuez dintr-o dată că cel puţin eu am avut impresia ca pina in momentul de faţă doar grupul parlamentar pe care il reprezint a exprimat o pozitie absolut univoca în sensul oportunităţii şi a necesităţii demiterii actualului cabinet de ministri. Daca se va produce ceva anume în aceasta saptamina este greu de spus, pentru că ştiti că se afla in Republica Moldova misiunea FMI care vine pentru a ajunge la o înţelegere cu guvernul actual de a continua finanţarea Republicii Moldova şi, în aceaste perioade, de regulă, se evită anumite zguduiri politice care ar putea pune în pericol relatiile cu aceste instituţii.

R.Benea
: Daca executivul va fi demis, care credeţi că poate fi configuraţia viitorului cabinet ? Pe ce acoperire politică in Parlament poate conta acest nou cabinet şi cum credeţi ca poate asigura o continuitate a reformelor şi a răspunderilor asumate faţă de organismele financiare internaţionale.

I. Roşca: Viitorul cabinet poate fi mai bun decît actualul doar dacă în fruntea lui va fi desemnat de către şeful statului un om, nu mai puţin reformator decît Sturza, dar necorupt, responsabil şi capabil să se concentreze asupra intereselor statului, nu asupra propriilor afaceri şi asupra unor interese de grup. Acest viitor premier ar trebui să nu fie de extracţie veche, să nu fie din vechile garnituri guvernamentale, care să declare din start că noul cabinet de miniştri va păstra cele mai bune relatii cu organismele financiar-creditare internaţionale, va respecta toate angajamentele faţă de toate aceste organisme şi va face faţă, în promul rind, crizei economice şi sociale care se aprofundeaza zi cu zi in Republica Moldova.

Sigur că, trebuie să fie vorba despre un om de caracter, hotarit, care să ştie să dea un adevărat război contra corupţiei şi a criminalizării economiei naţionale. Este de la sine înţeles că, avînd în vedere schimbările care s-au produs în configuraţia politica a actualului parlament, viitorul guvern nu se mai poate sprijini pe fosta majoritate parlamentară şi, de aceea, în funcţie de echipa pe care o va prezenta-o noul premier în faţa legislativului, acesta ar putea conta, fie pe un sprijin masiv din partea tuturor, sau aproape tuturor grupurilor parlamentare, fie pe o înţelegere politică dintre diverse fracţiuni parlamentare, care sa-i acorde vot de încredere viitorului cabinet, cel puţin pină la alegerile prezidenţiale.

R. Benea: S-au făcut multe afirmaţii despre o presupusă apropiere între comunisti şi creştin democraţi. Cit adevar exista în aceste speculatii ?

I. Roşca: Eh, cît adevăr ar exista în aceasta afirmaţie s-a văzut chiar şi vineri, în momentul în care s-a votat modificarea statutului judeţului Taraclia, unde am fost pe pozitii mai mult decît diferite cu comuniştii. Dar, de fapt, este vorba despre un truc propagandistic, folosit atit de domnul Diacov cît şi de echipa domnilor Snegur şi Andronic care vor astfel să-şi menţina controlul asupra funcţiilor cheie din guvern, acoperindu-se cu nişte opţiuni pro-occidentale, reformatoare şi aşa mai departe. Deci asta ar trebui să ne ţină cumva în şah, pe noi, creştin democratii, care, n-ar trebui sa admitem nici un fel de vot în comun cu comuniştii pentru a nu ne macula sub aspect doctrinar, sa zicem aşa. Sigur că este o situaţie mai puţin obişnuită, dar, pot să vă spun că este una să fii de aceiaşi opţiune politică cu comuniştii şi cu totul altceva este să ai o atitudine similară faţă de ideea de legalitate, faţă de fenomenul infracţional, de ce nu ?, faţă de Codul Penal, la urma urmei.

Eu nu văd nici un fel de problemă şi nici un fel de extravaganţă politică în faptul că, atunci cînd se abordeaza cea mai grava, din punctul meu de vedere, problema a Republicii Moldova care rezidă în criminalizarea structurilor de stat şi creştin democraţii şi comuniştii şi alţi deputati, precum şi alti factori extra-parlamentari au viziuni apropiate. Pînă una alta, nimeni n-a reuşit să ne convingă că ar exista vreo altă problemă, mai gravă, din care decurge, in cel mai direct mod sărăcia în care s-a pomenit populaţia Republicii Moldova, decît cea a mafiotizării economiei naţionale, a controlul cvasi-total din parte elementelor corupte asupra unor intregi sectoare ale economiei naţionale şi această situaţie aproape disperată în care s-a pomenit Republica Moldova, cu toată propaganda şi cu toate gesturile ritualice înspre Occident, nu poate să nu ne determine să trecem peste deosebirile de viziuni, diametral opuse uneori, între comunişti şi creştin democraţi şi să, admitem că, da, din cînd în cînd, vom fi constrînşi de circumstanţele foarte concrete din Republica Moldova să votam la fel.