Tiraspol: Raisa Bogatireva pledează pentru actualizarea "Planului Iuşcenco"

Dialogul politic intre Chisinau si Tiraspol trebuie sa continue, pentru ca este mai bun decat orice ultimatum, a declarat secretarul Consiliului Superior de Securitate si Aparare al Ucrainei, Raisa Bogatireva, la intalnirea de la Tiraspol cu liderul transnistrean Igor Smirnov, transmite agentia Info-Prim Neo.

Ucraina, in calitate de stat garant in procesul de negocieri, considera important sa se actualizeze "Planul Iuscenco", propus de presedintele ucrainean in 2005.

Documentul contine 7 pasi, pe care ar trebui sa-i faca Transnistria pentru a obtine un statut special in cadrul Republicii Moldova reunificate. Acest plan presupune ca Transnistria va deveni independenta, in caz ca Moldova va dori sa adere la un alt stat.

Igor Smirnov a spus ca in 2006 populatia din Transnistria si-a expus la referendum lipsa de dorinta de a adera la Republica Moldova.

Pe 6 noiembrie la Viena la OSCE are loc o noua intilnire pentru reluarea negocierilor in problema transnistreana in formatul 5 plus 2 - adica Moldova, Tiraspolul ca parti, Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori si Statele Unite si Uniunea Europeana ca observatori.