Redresare timidă a economiilor din zona euro

Treptată ieșire din recesiune în Germania, Franța și Italia.
Economiile europene, din zona euro, încep să se redreeseze încet şi încă fără garanţia unei reveniri durabile la nivelul anului 2008. Teoretic sau pe hârtie, după 5 luni consecutive de contracţie, economiile zonei euro au ieşit din recesiune. Ileana Giurchescu are mai multe detalii:

Vineri se aşteaptă ca Agenţie europeană de statistică să dea publicităţii primele date indicând o uşoară creştere, în ultimul trimestru al lui 2009. Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, a anunţat deja că economia naţională rămâne în recesiune, cu o reducere de 0,4 la sută a producţiei.

Refacerea lentă a economiilor din zona euro se datorează însă unor factori de conjunctură: pe de o parte, multe companii au început sa-şi refacă rezervele, după ce luni de zile nu au cumpărat aproape nimic; se adaugă programele guvernamentale de susţinere a economiilor naţionale. Cum a fost programul „rabla” în multe ţări europene.

Programele vor continua si in prima parte a anului 2010 – decizia a fost luată, în principiu, la recenta reuniune financiară din Scoția a Grupului celor 20 de ţări cele mai dezvoltate. Dar există temerea că guvernele s-ar putea retrage înainte ca economia să fie repusă pe o bază sănătoasă. Pentru moment, preturile continuă să scadă, in zona euro cu 0,1 la sută față de octombrie 2008.

Rata şomajului a ajuns la 9, 7 la sută în zona euro – fără nici o perspectivă reală să se reducă în viitorul apropiat; ceea ce frânează consumul şi implicit refacerea economică.

„În acest moment este vorba numai de o refacere tehnică – apreciază un expert al băncii de investiţii Capital Barclays din Paris, citat de agenţia AP. Nu se poate încă vorbi de o relansare a consumului”.

Comisia europeană speră totuşi într-o creştere de aproape 1 % a economiilor din zona euro. In mai încă, se vorbea de o nouă reducere, aşa că perspectivele sunt ceva mai optimiste. Evident, o creştere medie de 1% nu înseamnă că toate ţările din zona euro vor cunoaşte o creştere: Spania şi Irlanda, până de curând economiile cele mai dinamice din Europa, rămân în recesiune. Şomajul în Irlanda s-a dublat în ultimul an, ajungând la 12,5 la sută.

Germania pe de altă parte, motorul economic al Uniunii Europene, a ieşit deja din recesiune iar marii producători de maşini ca VW, Mercedes sau BMW anunţă deja primele profituri. Modeste. Franţa a ieşit de asemenea din recesiune, la fel Italia. Cu toate acestea, experţii avertizează că este vorba de un început, nesigur încă.