O inițiativă utilă: Centrul de apel al Ministerului de Externe inaugurat la Chișinău

Soluţia ce va oferi informaţii de calitate şi de competenţă consulară cetăţenilor pe diferite teme, cum ar fi decese peste hotare, furtul sau pierderea actelor...
Cetăţenii moldoveni de peste hotare ar putea să obţină mai uşor informaţii consulare, telefonând la un Centru de apel al Ministerului de Externe, care va fi lansat astăzi la Chişinău. Răspunsuri la ce întrebări vor putea să obţină, vom încerca să aflăm şi noi răspuns de la dl Adrian Popescu, şef-adjunct al Directiei vize, paşapoarte şi relaţii cu publicul a ministerului de Externe.

Radu Benea: Dle. Popescu, moldovenii au probleme multe şi serioase. Cu ce-i poate ajuta Centrul de apel care va fi lansat astăzi la Chişinău? Care va fi misiunea acestui centru?

Adrian Popescu: După cum cunoaştem, una din pritorităţile Minsiterului Afacerilor Externe este protejarea drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hoatre, în diferite scopuri. Pentru a consolida mecanismul de informare a cetăţenilor Republicii Moldova cât şi celor din străinătate, MAEIE a decis identificarea unor surse financiare suplimentare pentru crearea unui Centru de apel de acest gen, primul de altfel. Este o idee inovatoare pentru noi, care considerăm că este soluţia ce va oferi informaţii de calitate şi de competenţă consulară cetăţenilor pe diferite teme, cum ar fi decese peste hotare, furtul sau pierderea actelor, pentru a nu fi nevoiţi să se deplaseze la Ambasadă sau să telefoneze la Ambasadă, care este suprasolicitată. Vor putea suna la MAEIE, la Centrul de apel şi vor primi informaţia respectivă.

Radu Benea: Deci, acest Centru de apel nu va fi unul care să rezolve problemele cetăţenilor ci unul care să informeze cum anume şi unde îşi pot rezolva problema.

Adrian Popescu: Eu cred că în anumite cazuri putem spune că Centrul va putea rezolva unele probleme. Mulţi cetăţeni sunt dezinformaţi, de aceea am creat acest Centru, pentru a putea oferi informaţie consulară veridică.

Radu Benea: Am putut sesiza un anumit scepticism sau îngrijorare că Centrul de la Chişinău nu are cum să cunoască specificul birocraţiei locale, să zicem, din Germania sau Italia, sau din alte ţări în care sunt stabiliţi moldovenii?

Adrian Popescu
: Noi când am creat Centrul de Apel am luat în considerare opinia misiunilor noastre diplomatice şi operatorii vor deţine toată informaţia de specificul fiecărei ţări şi sperăm că nu vor mai probleme de acest gen. Există scepticism din partea cetăţenilor, pentru că este o idee nouă.

Radu Benea: Dle Popescu, există experienţă similară în regiune? Cum a apărut ideea unui asemenea Centru?

Adrian Popescu: Ideea a apărut pentru a întări mecanismul de oferire a informaţiei cetăţenilor noştri aflaţi peste hotare. Unele instituţii de stat au implementat aşa un proiect, ne-am consultat cu ei, am preluat experienţa atât de la ei cât şi de la instituţiile internaţionale care activează foarte bine în domeniile respective. Noi sperăm să avem un rezultat bun.

Diana Răileanu: Presa a semnalat mai multe cauzuri când cetăţeni moldoveni erau aduşi la disperare, pentru că una li se spunea la Chişinău, iar alta la ambasada din ţara respectivă. Pentru că din cauza asta au avut de strămăbut în zadar sute sau chiar mii de km, să cheltuie bani şi să piardă sănătate, din cauza neconcordanţelor birocratice. Asemenea situaţii credeţi că vor fi excluse?

Adrian Popescu: Unul din scopurile deschiderii Centrului de apel a fost ca persoanele să nu se deplaseze în zadar la misiunile diplomatice şi acolo să li se spună că mai au nevoie de un document. Li se va oferi toată informaţia, toate documentele de care au nevoie pentru perfectarea unui act notarial sau perfectarea actelor de identitate, transcrierea certificatului de naştere a copilului. Persoana când va ajunge la Ambasadă, va avea toate actele pregătite şi va beneficia de serviciul consular respectiv.

Radu Benea: Câţi oameni vor lucra la centru şi ce calificare vor avea şi cum veţi aduce la cunoştinţa moldovenilor din străinătate existenţa unui asemenea centru?

Adrian Popescu: Au fost selectaţi pein concurs trei operatori, la moment vor fi trei, dacă va fi nevoie vom suplimenta numărul lor. Au studii superioare, au trecut training-uri la experţii Departamentului Afaceri Consulare a ministerului, precum şi la organizaţiile internaţionale de profil.

Radu Benea: Dle Popescu, mulţumim pentru interviu. Ar fi de precizat numai (încă o dată) că numărul de telefon al Centrului de apel din orice localitate a Republicii Moldova este 0800 90 990, apel gratuit.

Iar din străinătate puteţi forma +373 22 690 990, tarif internaţional standard pentru ţara din care sunaţi.

Operatorii Centrului de Apel sunt gata să răspundă direct solicitărilor Dvs. de luni până vineri, între 08.00 – 17.00 ora Chişinăului.