Procuror din Teheran găsit vinovat de moartea a 3 protestatari

Said Mortazavi

Opoziţia susţine că în timpul protestelor din vară au fost ucişi 80 de demonstranţi
Parlamentarii iranieni au alcătuit un raport în care dau vina pe fostul procuror al Teheranului pentru moartea a cel puţin trei demonstranţi antiguvernamentali întemniţaţi după alegerile prezidenţiale contestate din iulie, anul trecut. Ancheta parlamentară, ale cărei rezultate au fost date publicităţii duminică, conchide că Said Mortazavi a ordonat ca peste 145 de demonstranţi arestaţi să fie trimişi la închisoarea Kahrizak, deşi aceasta nu avea spaţiu suficient, şi că decesele au fost rezultatul bătăilor şi a lipsei de condiţii civilizate din penitenciar.

Raportul parlamentarilor iranieni susţine că 147 de demonstranţi au fost ţinuţi timp de patru zile într-o încăpere de numai 70 de metri pătraţi, fără ventilaţie, fără hrană şi fără asistenţă medicală corespunzătoare. Documentul neagă afirmaţiile fostului procuror Mortazavi că trei deţinuţi ar fi murit din cauza meningitei.

„Decesele – se spune în raport – au fost rezultatul limitărilor de spaţiu, al condiţiilor sanitare precare, hranei nepotrivite, căldurii excesive, lipsei aerisirii şi atacurilor fizice” comise împotriva deţinuţilor.

Cei trei protestatari care au murit în închisoare fuseseră arestaţi pe data de 9 iulie, în timpul masivelor proteste de după alegerile prezidenţiale contestate.
Mortazavi, care a jucat un rol important în interogarea şi judecarea în masă a reformiştilor şi a demonstranţilor antiguvernamentali, a fost retras între timp din funcţia de procuror general al Teheranului şi transferat în postul de şef al unei agenţii de combatere a contrabandei.

Potrivit raportului parlamentar, Mortazavi i-a trimis pe deţinuţi la Kahrizak, în sudul capitalei, în loc să-i ţină în închisoarea oficială a Teheranului, Evin, cu toate că aceasta, potrivit propriilor ei oficiali, avea loc suficient pentru cele peste 140 de persoane. Oficialii de la Kahrizak n-au vrut la început să primească deţinuţii, spunînd că nu mai au spaţiu, dar au fost forţaţi să se răzgândească la insistenţele procurorului Mortazavi. Kahrizak a fost înfiinţat ca un centru temporar de detenţie şi nu se conduce după aceleaşi reguli ca închisorile propriu-zise. Printre altele, nu are încăperi pentru vizite din partea familiilor.

Potrivit lui Kazem Jalali, purtător de cuvânt al comisiei de anchetă parlamentare, Kahrizak a fost conceput ca un loc pentru deţinuţii „periculoşi”, de pildă traficanţii de droguri condamnaţi.

Centrul Kahrizak a fost închis din ordinul liderului suprem iranian, ayatolahul Khamenei, la sfârşitul lunii iulie, după ce opoziţia a spus că în centrul de detenţie au murit şi au fost violaţi protestatari. Raportul parlamentar spune însă că ancheta nu a găsit dovezi privind molestarea sexuală a deţinuţilor.

Dar Nasrin Sotoudeh, avocată iraniană care-i apără pe unii demonstranţi, susţine că acuzaţiile de viol trebuie investigate cum se cuvine. Într-un interviu acordat serviciului iranian al postului nostru de radio, avocata Sotoudeh a spus că acuzaţiile de viol în închisoare trebuie investigate pe căi legale, nu printr-o anchetă parlamentară. Sotoudeh a propus înfiinţarea unei curţi speciale pentru aceste acuzaţii. Comisia parlamentară a fost alcătuită din cel puţin şase parlamentari, printre care s-au numărat atât conservatori, cât şi moderaţi.

Opoziţia iraniană spune că în timpul protestelor de după alegerile din vară au fost ucişi cel puţin 80 de protestatari, dar autorităţile spun că cifra reală este de mai puţin de 40.

În august, şeful poliţiei iraniene a recunoscut că unii din deţinuţii de la Kahrizak au fost abuzaţi şi l-a demis pe şeful centrului de detenţie. Dar abia în decembrie autorităţile au recunoscut şi că trei dintre protestatari nu au supravieţuit.