Moldova Unită după modelul Edinaia Rossia

Vladimir Ţurcan

Vladimir Ţurcan: „Unirea forţelor politice sănătoase pentru a împiedica dezmembrarea Republicii Moldova”
Ex-deputatul comunist Vladimir Ţurcan a anunţat azi într-o conferinţă de presă că formaţiunea la care a aderat are simpatizanţi în toată republica şi că Moldova Unită îşi propune, după modelul Edinaia Rossia, să unească în jurul său forţele politice sănătoase şi societatea cu scopul de a împiedica dezmembrarea RM. Cît de verosimilă le pare analiştilor politici de la Chişinău ambiţia lui Vladimir Ţurcan?

Partidul Moldova Unită, potrivit lui Vladimir Ţurcan, va deveni un proiect de alternativă pentru electoratul dezamăgit de prestaţia liderilor comunişti şi de politica promovată de actualul guvern. Ţurcan, cel care apare în ipostaza de viitor lider al Moldovei Unite, reproşează executivului că ia decizii antisociale, prin majorarea tarifelor şi devalorizarea iresponsabilă a leului. Întrebat cu cine ar putea accepta o alianţă în Parlament, Vladimir Ţurcan a spus că îl interesează opţiunile de bază.

Vladimir Ţurcan: „Pe mine mă interesează ca acest partid să nu se ocupe cu problemele ce ţin de aderarea la NATO, unirea cu alte state etc. Dar promovarea intereselor statului, consolidarea statului, promovarea intereselor societăţii şi cetăţenilor ca acest stat să fie nu un stat al cuiva, nici un stat al unui partid sau al unor clanuri, dar să fie stat pentru toţi cetăţenii. Printre altele, statul este cel care serveşte cetăţeanului dar nu invers”.

Vladimir Ţurcan propune o alternativă şi pentru reforma constituţională. Grupul de deputaţi din care acum face parte a elaborat un proiect de lege constituţională care să facă posibilă o a treia rundă de alegeri ale preşedintelui ţării, care, cum zice Ţurcan, „ar scuti Moldova de cheltuieli şi de bătăi de cap”.

I-am întrebat pe analişti Bogdan Ţîrdea şi Petru Bogatu ce şanse are Moldova Unită să fie un proiect de anvergura formaţiunii ruseşti Edinaia Rossia, cu care a făcut Ţurcan paralela.

Bogdan Ţîrdea şi-a exprimat rezervele faţă de proiectul Moldova Unită, chiar dacă, spune analistul, Vladimir Ţurcan are relaţii bune la Kremlin şi în spatele său stau grupuri de interese din businessul vinicol, petrolier şi, se pare, din construcţii.

Bogdan Ţîrdea: „În primul rînd, acest partid nu are un lider cu un rating de 20-25%. Apoi el nu are personalităţi notorii, credibile, profesioniste, care să le aducă credibilitate şi rating. Eu personal nu văd la ei un program clar de activitate, nu văd idei creative, nu văd poziţii dure, nu văd acţiuni de protest în situaţia în care ei pot aspira doar la un segment protestatar. Fiindcă PCRM-ul se plasează acum pe un segment protestatar. Ei vor să ia voturile PCRM-ului, după cît eu înţeleg, fiindcă se poziţionează ca un partid de stînga. Ca să ei voturile PCRM-ului trebuie să ai un mesaj cît de cît şi acţiuni cît de cît credibile pentru acest segment electoral. Unica acţiune pe care eu am văzut-o e această poziţie ca să alegem în turul trei preşedintele. Dar ce au oamenii de la asta că e în turul doi sau în turul trei?”

Editorialistul Petru Bogatu consideră că Republica Moldova ar avea nevoie de o stîngă civilizată şi europeană, pe care lumea nu s-ar teme s-o aibă la guvernare: „Dacă sînt în stare sau nu Ţurcan şi partidul Moldova Unită să civilizeze şi să reformeze stînga pe principii moderne este deocamdată foarte greu de spus. Sînt unele idei în fond care ne-ar face să sperăm că totuşi acest partid, ca şi Partidul Democrat care este şi el de centru-stînga, ar putea să constituie în viitor nucleul unei stîngi de tip european. Dar zic că este deocamdată mult pînă departe. Moldova Unită trebuie să dovedească în viitoarele alegeri că, într-adevăr, este ceea ce spune că este”.