România acceptă amplasarea pe teritoriul ei a unor interceptori tereștri anti-rachetă

Decizia CSAT anunțată de președintele Băsescu și comentată de premierul Boc.
Aprobarea de catre CSAT a participarii Romaniei la scutul american antiracheta respecta Constitutia si legile in vigoare, si a fost data ca urmare a invitatiei din partea presedintelui Statelor Unite, a spus seful statului roman Traian Basescu: „pe teritoriul Romaniei vor fi amplasati interceptori terestri ca parte componenta a sistemului antiracheta”.

Pentru premierul Emil Boc, invitarea Romaniei la programul american de aparare anti-racheta este un un succes politic, diplomatic, militar si strategic al acestei tari: „Inseamna garantarea stabilitatii democratiei in aceasta tara pentru o perioada lunga de timp de aici inainte. Si as spune ca este si un succes al politicii constante a Romaniei care a vazut in parteneriatul strategic cu Statele Unite o solutie diplomatica extrem de viabila”.

Sa consemnam si reactia presedintelui Senatului de la Bucuresti, social-democratul Mircea Geoana, care a spus ca este vorba de cea mai importanta decizie de securitate nationala din ultimii ani. Geoana a adaugat ca invitarea Romaniei de a fi partenera in scutul antirachet nu este o surpriza dupa ce administratia Obama anuntcase, de ceva vreme, ca a renuntcat la amplasarea unor elemente ale acestuia in Cehia si Polonia.

In sfirsit, opinia analistului de politica externa Dan Dungaciu, care a spus, pentru Hotnews, ca invitarea Romaniei la acest program de aparare ar putea ajuta, in mod paradoxal Bucurestiul in relatia cu Rusia. Explicatia este ca pentru a avea putere de negociere cu Federatia Rusa, trebuie sa fii un actor important in spatiul euro-atalantic, inclusiv pe dimensiunea de securitate.