20 de studenţi de la ULIM şi ASE obţin diplome ale Universităţii din Orleans

Diplomele dau un aspect internaţional formării de bază a tinerilor, îi pot ajuta să se perfecţioneze peste hotare, dar nu sunt un paşaport de plecare într-o ţară străină
Tinerii din Republica Moldova, spre deosebire de părinţii lor, au găsit altă cale de a ajunge în Europa, înaintea integrării de jure a ţării lor în Uniunea Europeană. 20 de studenţi basarabeni de la Universitatea Liberă Internaţională şi de la Academia de Studii Economice din Chişinău au primit azi diplome de licenţă în drept, economie, management ale Universităţii din Orleans, Franţa, graţie unui parteneriat dintre aceste instituţii universitare. Ce năzuinţe au aceşti tineri şi unde vor alege să-şi valorifice potenţialul, acasă sau în Europa?

Pentru tinerii din Republica Moldova a devenit dificil să se angajeze într-un serviciu, chiar dacă deţin şi o diplomă de studii superioare. Dacă totuşi reuşesc, sînt prost remuneraţi. Iată de ce piaţa muncii din Europa este mult mai atractivă. Prin urmare, o diplomă obţinută în străinătate înseamnă mai multe posibilităţi. Aşa motivează tinerii cu care am discutat opţiunea lor pentru diploma unei instituţii universitare străine. În acelaşi timp, ei nu renunţă la gîndul că se pot întoarce totuşi în ţara lor.

Donţu Natalia care a obţinut diploma de licenţă a Universităţii din Orleans în domeniul gestiunii afacerilor este din Ungheni. Natalia Donţu: "Cred că în ziua de astăzi foarte mulţi tineri sînt tentaţi de posibilităţile care le sînt oferite din afară, de Uniunea Europeană ş.a.m.d. dar pînă la urmă cred că fiecare din noi o să vrea să contribuie cu ceva la bunăstarea ţării noastre. Pînă la urmă dacă fiecare o să plece şi o să construiască bunăstarea Franţei, Italiei sau Germaniei, şi Moldova o să rămînă la acelaşi nivel, nu cred că o să fim mulţumiţi. Nu ştiu dacă-i vorba de patriotism, dar cred că şi Moldova merită mai mult. Fireşte că n-o să renunţ la o posibilitate de a lucra peste hotare, dar asta nu înseamnă că n-o să mă întorc vreodată în Moldova sau că n-o să vreau să fac ceva pentru Moldova".

Jean-Pierre Mattiere
Jean-Pierre Mattiere, profesor la Universitatea din Orleans, susţine că această diplomă dă un aspect internaţional formării de bază a tinerilor şi i-ar ajuta să se perfecţioneze peste hotare, dar nu este un paşaport de plecare într-o ţară străină.

Jean-Pierre Mattiere: "Da, într-adevăr sîntem conştienţi că 1/3 din ţară este plecată, dar vreau să zic că atunci cînd nu avem convingerea că putem schimba lucrurile n-am putea realiza absolut nimic şi vreau să zic că am convingerea că prin aceste proiecte frumoase şi prin aceste colaborări am putea schimba ceva şi am putea convinge studenţii să revină în ţară şi să lucreze aici pentru că eu deseori le menţionez faptul că e mai bine să fii şef la tine acasă decît un oarecare funcţionar în străinătate. Şi mai zic o frază care exprimă absolut părerea mea: tot timpul ni se pare că iarba este mai verde în altă parte dar de fapt oportunităţile adevărate sînt în ţara ta".

Este adevărat că unii dintre cei care şi-au făcut cîndva studiile peste hotare au găsit aceste oportunităţi în RM şi au reuşit chiar să se afirme. Un caz de succes reprezintă şi primarul capitalei Dorin Chirtoacă, care deţine diploma Universităţii de la Sorbona. L-am întrebat dacă şi alţi tineri care au gustat din farmecul Europei se pot afirma în ţara lor.

Dorin Chirtoacă: "Nicăieri în lume nimeni nu te-aşteaptă cu braţele deschise. Aceste oportunităţi sînt şi astăzi, ele existau şi acum cîţiva ani pentru că altfel nici eu, nici alţi colegi tineri nu ar fi ajuns să reprezinte ceva în ţara asta. Oportunităţile trebuie create prin propriul efort şi anume acesta este cel mai mare beneficiu, să poţi înfrunta greutăţile, să le poţi depăşi, să poţi avea un rezultat final de care să te bucuri. Iată o asemenea provocare este de acceptat pentru tineri. În ceea ce priveşte beneficiile obişnuite, vorbim mai greu despre acestea în RM. Pentru că salariile sînt mici, chiar dacă vorbim despre funcţii medii sau de nivel înalt, muncă foarte multă, de aceea satisfacţia poate veni doar ca urmare a unui rezultat atins".