Rusia cumpără o navă militară de tip Mistral

O navă din clasa Mistral ancorată la St. Petersburg

Tranzacţia produce nelinişte în Georgia şi ţările baltice - Franţa susţine că urmăreşte o normalizare a relaţiilor cu Rusia
Franta a acceptat sa vanda Rusiei un vas militar din clasa Mistral si sa discute posibilitatea ca Moscova sa mai cumpere inca trei. O tranzactie care este o premiera in relatia Rusiei cu NATO, dar pe de alta parte si o sursa de neliniste mare pentru vecinii Rusiei, in primul rand Georgia.

Nava Mistral poate transporta pana la 900 de soldati, elicoptere, tancuri si poate ancora in imediata apropiere a tarmului. Anul trecut, comandantul flotei militare ruse declara ca daca ar fi avut un vas de tipul Mistral, i-ar fi trebuit mai putin de o ora pentru manevrele din Marea Neagra, facute in timpul scurtului conflict cu Georgia. Asa, flota a avut nevoie de 26 de ore.

Declaratii care acum, desigur, alimenteaza nelinistea vecinilor Rusiei – in primul rand a Georgiei. Tarile baltice, membre in NATO, au cerut Frantei, inca de la sfarsitul anului trecut, mai multe informatii despre tranzactia cu Rusia.

Vanzarea a fost aprobata de presedintele Frantei Sarkozy, dupa luni de negocieri. Intretimp, Agentia franceza pentru armament a primit o cerere pentru trei vase suplimentare din partea Rusiei.

La Tbilisi, presedintele comisiei parlamentare pentru integrare europeana, David Darciasvili a atras atentia ca este o tranzactie care afecteaza intrega regiune a Marii Negre, motiv pentru care ar trebui discutata in cadrul NATO si al Uniunii Europene. Parlamentarul georgian a avertizat ca o astfel de nava, in mainile Rusiei, devine mult mai periculoasa decat in posesia oricarui stat, interesat numai de securitatea sa.

La Paris, ministrul francez al apararii s-a intalnit cu omologul sau american, dupa care ambii au declarat ca tranzactia a fost discutata „in profunzime”.
La Wasginton, purtatorul de cuvant al Pentagonului a declarat ca intelege nervozitatea aliatilor est europeni, mai ales a Georgiei. Parisul argumenteaza ca prin aceasta vanzare va sprijini stabilitatea spatiului european, printr-o normalizare a relatiilor cu Rusia.

Normalizare care, cel putin la nivelul declaratiilor, se lasa de asteptat. La Moscova, seful Consilului de securitate, Nikolai Patrusev a criticat din nou planul american de amplasare in Europa a unui sistem defensiv antiracheta si extinderea NATO. In viziunea lui Patrusev, ultimii ani demonstreaza ca NATO ramane o amenintare pentru Rusia. Viziune care se regaseste si in noua doctrina de securitatea a Rusiei, adoptata saptamana trecuta.