Studiu CPE: scutul oferă garanţii politice şi de securitate suplimentare fără a împlica costuri din partea României

Centrul Roman de Politici Europene a dat publicitatii un studiu, citat de site-ul Hotnews.ro, in care se arata ca scutul antiracheta planificat sa fie instalat in Romania ofera garantii politice si de securitate suplimentare, fara a implica costuri din partea Romaniei. Studiul arata si ca acest scut nu este indreptat impotriva Rusiei. Decizia Consiliului Superior de Aparare a Tarii de la Bucuresti va trebui aprobata si de parlament.

Vineri secretarului de stat in ministerul de externe de la Bucuresti Bogdan Aurescu a declarat aceleiasi surse ca Romania nu a discutat cu Rusia despre amplasarea elementelor acestui scut pe teritoriul Romaniei, dar ca administratia americana a discutat subiectul cu liderii de la Moscova.

Aurescu a mai spus si ca a discutat despre elementele scutului anti racheta ce ar urma sa fie instalate in Romania cu ministrul adjunct de externe de la Chisinau Andrei Popov si ca aceasta noua situatie militara nu are cum sa afecteze evolutiile in problema transnistreana si nici nu afecteaza negocierile privind tratatul START de reducere a armelor nucleare, aflat in dezbateri intre Washington si Moscova.