Rusia: opinii favorabile față de Statele Unite

54 la sută dintre ruşii chestionaţi au spus ca au o părere buna despre Statele Unite.

Potrivit unui recent sondaj de opinie realizat in Rusia, opiniile ruşilor despre Statele Unite s-au schimbat în bine odată cu venirea la Casa Alba a preşedintelui democrat Barack Obama. Ce i-a făcut pe ruşi să îşi schimbe părerea despre America si despre americani, a căutat sa afle Kevin O Flynn, corespondentul Europei Libere la Moscova, într-o relatare rezumată de Oana Serafim
.

Potrivit centrului Levada, intr-un sondaj de opinie realizat în luna ianuarie 54 la sută dintre ruşii chestionaţi au spus ca au o părere buna despre Statele Unite, faţă de 34 la suta, cîţi răspundeau la fel in noiembrie 2008, imediat ce preşedintele Obama fusese ales. Numărul celor care gîndesc rău despre Statele Unite a scazut si el, de la 54 la 31 la sută, pentru aceiaşi perioadă.

Mihail Leonov, are 37 de ani şi este inginer si el i-a spus corespondentului nostru că la începutul preşedintiei Obama nu era foarte sigur că relatiile dintre Rusia si Statele Unite se vor îmbunatati, dar au existat multe speranţe: „Relaţiile cu Statele Unite s-au îmbunătăţit imediat ce a fost ales preşedintele Obama. S-au pus multe speranţe în el. Inainte fuseseră multe dezacorduri, chiar daca premierul Putin a ţinut bine în mînă relaţia cu preşedintele Bush. Politicile lui Obama au dat naştere la optimism. Asa suntem noi, căutăm în permanenţă ceva, facem comparatii, aşteptam ceva.. Acum americanii nu mai pun atîta preţ pe relaţiile cu Rusia.”

Decizia iniţială a administraţiei Obama de a renunţa la amplasarea unor elemente ale scutului defensiv american in Polonia şi Cehia a fost privită cu optimism pe străzile Moscovei. La fel, ruşii au fost impresionaţi de faptul că Obama a primit premiul Nobel. Printre ei, Leonid Vasiliev, un veteran profesor de management: „A primit premiul Nobel mai ales pentru ce va face, l-a primit în avans, dar îl merită. Programul lui inspira optimism, credinţă, speranţă…”

Natalia Loginov, este redactor şef la o publicaţie financiară pe internet şi ea a fost impresionată mai cu seama de faptul că americanii şi-au ales un preşedinte de culoare: „Ca sa fiu sincera mi-am schimbat părerea. N-am crezut vreodată ca va fi ales un preşedinte de culoare. Mi-am îmbunătăţit impresia despre sistemul american si despre americani. Obama este un personaj plin de viaţă, chiar daca fără rezultate în domeniul economic, dar este un tip.”

Nona Aksionova are o opinie asemanatoare: „Nu cred că Obama a făcut ceva pentru care să merite premiul Nobel, sau ceva prin care să mă faca să-l respect, dar continui să sper.”.

Tinăra generaţie este mult mai divizată , după cum a constatat corespondentul nostru vorbind cu Tihon si Dmitri – unul de 11ani, celalalt de 12: „Mie îmi place. Sunt o naţiune bună, chiar dacă ne-au trădat şi ne-au atacat.. Tu ce crezi, Dima ?! Mie nu-mi plac americanii pentru că ne-au trădat cînd am avut războiul cu Georgia, de fapt n-a prea fost un război, dar americanii au făcut tot ce au putut ca să arate că Georgia era complet fără apărare şi că noi eram aia cruzi şi că noi i-am atacat. De fapt nu noi i-am atacat pe ei, ci ei ne-au atacat pe noi. Au aruncat cu bombe asupra noastră. De fapt nu ne-au atacat pe noi. Au atacat Osetia de Sud” -
i-au spus corespondentului nostru doi puşti de 11 si 12 ani, pe străzile Moscovei, comentind relatia ţării lor cu Statele Unite.