Grupul de inițiativă al femeilor din Sălcuța (Căușeni)

La Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Proiect coordonat de CPD pentru conectarea liceului din sat la rețeaua de apă
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare a dat curs unui proiect care să motiveze femeile din zonele rurale ale Moldovei să se implice mai mult în viaţa comunităţii lor. Specialiştii spun că în localităţile săteşti ca membri activi se manifestă mai mult femeile şi prin urmare acestea pot forma mai uşor nuclee care să contribuie la dezvoltarea comunităţii.

Femeile din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni, încearcă să învingă sărăcia prin mobilizarea comunităţii şi a autorităţilor locale, care nu au banii necesari pentru rezolvarea problemelor comunitare. Grădiniţa de copii din sat a fost închisă din lipsă de bani, majoritatea sătenilor nu sînt conectaţi la apeduct şi conducta de gaze naturale, iar liceul din localitate este lipsit de apă curentă.

Elena Sărătilă
Profesoara de la liceul din sat Elena Sărătilă spune că sătenii sînt gata să contribuie financiar la rezolvarea problemelor localităţii sau să facă muncă de voluntariat, chiar dacă unii lideri, cum zice profesoara, „se cam zgîrcesc”.

Elena Sărătilă: ”Nu ne-am întîlnit cu o indiferenţă totală, aşa ceva n-a fost. Fie că problema este într-adevăr stringentă, problema noastră este creşterea numărului de copii bolnavi în liceu din cauza lipsei de apă”.

Ca să aducă apa în liceu, femeile din Sălcuţa au creat un grup de iniţiativă şi au elaborat, cu ajutorul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, un proiect prin care solicită finanţare.

Elena Sărătilă: ”Femeile din grupul nostru am convins pe alte femei, da, noi putem, de ce nu. Sîntem capabile, avem minte, am făcut şi noi facultăţi, mă rog, nu constă numai în facultăţi, dar ne-am învăţat a argumenta, a identifica, a negocia o problemă”.

Grupuri de acest gen au fost create şi în alte localităţi, acolo unde femeile au înţeles că pot schimba lucrurile din comunitatea lor spre bine. Specialiştii Centrului pentru Parteneriat şi Dezvoltare, care acordă asistenţă financiară acestor grupuri de iniţiativă, susţin că femeile active pot influenţa şi politicile publice de la nivel local, dacă sînt încurajate să-şi dezvolte calităţile de lider şi să se implice mai mult în viaţa comunităţii.

Daniela Terzi Barbăroșie
Daniela Terzi-Barbăroşie, directoarea executivă a Centrului, este de părere că grija înăscută a femeii pentru cel de alături se manifestă mai degrabă în localităţile săteşti, iată de ce femeile de la sate sînt percepute mai uşor ca lidere şi pot face rost de bani pentru comunitate.

Daniela Terzi-Barbăroşie: ”Femeile pot face anumite lucruri atunci cînd se autoorganizează şi ulterior pot face rost de bani, pentru că în fond problema localităţilor mici asta este. APL-ul nu prea poate aloca bani pentru probleme stringente, dar mărunte după ei, de regulă se alocă bani fie pentru drumuri, fie pentru canalizare, în cazurile mai fericite, iar problemele mărunte considerate ca de exemplu locul de joacă pentru copii sau wc-ele de la şcoală nu prea sînt considerate de consiliul sătesc”.

Activismul femeilor trebuie însă să meargă mînă în mînă cu sprijinul comunităţii şi a autorităţilor locale, dacă vrea să aibă sorţi de izbîndă. Iar în situaţia cînd sărăcia este omniprezentă, acest parteneriat rămîne una dintre soluţiile cele mai la îndemîna cetăţenilor.