PCRM: alegeri anticipate contra modificarea art. 78 al Constituției

Dumitru Petrenco

Grigore Petrenco: „Suntem gata să negociem cu toate forţele politice care există în Parlament în privinţa modificării art 78 din Constituţie care prevede procedura de alegere a şefului statului.”

Maurul şi-a făcut datoria, maurul trebuie să plece! Cu siguranţă că nu este încă o deviză a Partidului comuniştilor, care doreşte să se revanşeze. PCRM nu mai vrea „clounadă” în Parlament, cum s-a exprimat fostul preşedinte Voronin, şi cere dizolvarea actualului legislativ în schimbul unui mecanism mai simplu de alegere a şefului statului… Şi cum ne despărţim, împreună cu actualii comunişti, de trecutul comunist totalitar. Sunt teme de discuţie cu deputatul PCRM Grigori Petrenco
.

Europa Liberă: Domnule Petrenco, sunteţi cumva dumneavoastră acel succesor simpatic al Preşedintelui PCRM la care făcea aluzii recent domnul Voronin? Şi dacă domnul Voronin vorbeşte de un tânăr înlocuitor, trebuie de înţelegem că deja se pune problema în acest sens?

Grigori Petrenco
: „Eu cred că este un subiect artificial. Nu se pune problema liderului în partid. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova are un lider - preşedintele partidului, dl Voronin. Următorul Congres va fi în 2011 şi respectiv, acum nu se pune problema liderului partidului. Este un subiect artificial. Nu se discută problema aceasta şi în genere nu putem avea succesori şi nu avem acest principiu în cadrul procedurii de alegere a preşedintelui partidului. Pot fi mai mulţi candaidaţi şi următorul congres va alege preşedintele partidului”.

Europa Liberă: Dacă dl Voronin nu vorbea despre acest lucru, noi nu întrebam. Deci doriţi să mergeţi în alegeri cu garda veche în frunte… asistată bineînţeles de tineri ca dumneavoastră. PCRM optează acum pentru alegerea preşedintelui cu 50 de procente plus unu din voturi într-un eventual al treilea tur în Parlament. Chiar veţi vota alături de adversarii dumneavoastră politici modificarea articolului 78 al Constituţiei care prevede modul de alegere a şefului statului?

Grigori Petrenco: „În primul rând o mică remarcă, noi nu avem garda veche, garda nouă în partid. În privinţa modificării Constituţiei, noi am anunţat că poziţia noastră coincide cu abordările Comisiei de la Veneţia. Suntem gata să negociem cu toate forţele politice care există în Parlament în privinţa modificării art 78 din Constituţie care prevede procedura de alegere a şefului statului. Vladimir Voronin într-un interviu acordat recent a chemat forţele politice la un dialog, să nu ne mai blocăm în viitorul legislativ cu alegerea şefului statului.

Sunt mai multe variante cum poate fi modificat art. 78. Este important să ţinem cont de recomandările experţilor Comisiei de la Veneţia. Ei au recomandat că nu trebuie modificată Constituţia în întregime şi foarte important este ca acest articol să nu fie modificat prin referendum ci de Parlament. Suntem de aceeaşi părere. Problema este în Alianţă. Ei nu au o părere comună”.

Europa Liberă: „Vedeţi că a fost doar o opinie exprimată de şeful acestei Comisii de la Veneţia. Un aviz final va veni mai târziu şi ne va permite să judecăm”.

Grigori Petrenco: „Sigur nu este doar o opinie separată. Totuşi experţii acestei Comisii au fost de două ori. Ei au vorbit foarte deschis cu toate forţele politicie. Cred că toţi au înţeles ce vor ei”.

Europa Liberă: Dizolvarea actualului Parlament şi anunţarea alegerilor anticipate este singura condiţie a PCRM?

Grigori Petrenco: „Dizolvarea actualului Parlament nu este condiţia PCRM, este condiţia stipulată în Constituţia pe care trebuie să o respectăm, având în vedere că două încercări de alegere a şefului statului nu au avut succes. Conform Constituţiei, actualul preşedinte este obligat să dizolve Parlamentul şi să anunţe data noilor alegeri parlamentare. Nu trebuie să ne jucăm cu Constituţia. Vedem că actualii guvernanţi vor să evite alegerile anticipate şi caută tot felul de variante cum să realizeze acest scenariu. Nu putem negocia dizolvarea Parlamentului, ea trebuie să aibă loc, dar vorbim despre modificare art. 78 care ar fi aplicabil în viitorul Legislativ pentru alegerea şefului statului. Nu poate fi vorba de al treilea tur de alegere a şefului statului. De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.”

Europa Liberă: Dar totuşi există şi alte condiţii de vreme ce spuneţi că dizolvarea nu este condiţia expresă a PCRM. Dl Ghimpu spunea despre postul de preşedinte al Parlamentului.

Grigori Petrenco: „Noi niciodată nu am condiţionat, nu vrem posturi, nu facem parte din actuala guvernare, suntem în opoziţie şi dizolvarea Parlamentului e ceva firesc în asemenea situaţii. Noi trebuie să avem alegeri anticipate aşa cum prevede legislaţia în vigoare.”

Europa Liberă: De unde atâta încredere, domnule Petrenco, în revenirea în forţă a PCRM după nişte alegeri anticipate? Se va reforma radical partidul? Veţi avea alt mesaj? Dacă se reeditează, cel puţin, rezultatul de la 29 iulie, nu sustragem oare lumea de la treburi mai rezonabile?

Grigori Petrenco: „Unii din exterior înţeleg reformarea Partidului în schimbarea denumirii. Reformarea adevărată a partidului nu înseamnă schimbarea denumirii, poţi să schimbi denumirea dar în esenţă să rămâi un partid care....; uitaţi-vă Alianţa „Moldova Noastră” sau alte partide care se numesc liberale, majoritatea sunt foşti nomenclaturişti din perioada sovietică.

Noi în partid avem mai puţin de 10 % foşti membri ai PCUS. Foarte mulţi tineri sunt în partid. Noi nu schimbăm denumirea partidului nostru, considerăm că el este în permanentă reformare, modernizare. Suntem partid tânăr, de stânga, european şi nu dorim o revanşă cu orice preţ. Suntem un partid democratic în esenţă şi am dovedit în ultimii ani că suntem un partid democratic. Nu suntem, cum ne spuneau, un regim totalitar comunist, un astfel de regim nu poate să treacă în opoziţie. Astăzi dovedim întregii societăţi că suntem principala forţă democratică în Republica Moldova”.

Europa Liberă: Sloganul „Să ne apărăm Patria!”, slogan care ar presupune din start că cel puţin jumătate din cetăţeni sunt duşmani şi atentează la această Patrie, va fi menţinut în eventuala campanie electorală din toamnă?

Grigori Petrenco: „Nu aş fi de acord cu dvs că acest slogan ar presupune că jumătate din populaţie sunt duşmani, nu este corect. A fost un slogan cu care am participat în alegeri şi poate unii nu au înţeles ce am vrut să spunem prin acest slogan, dar nu am vrut să divizăm societatea în ai noştri şi duşmani. Considerăm că acest slogan a fost actual în condiţiile când trebuia să întărim statalitatea Republicii Moldova, inclusiv. Va fi anunţată data alegerilor şi ne vom determina cu tactica în viitoarea campanie electorală”.

Europa Liberă: Domnule Petrenco, actuala guvernare - şi e greu să nu recunoaşteţi – se bucură de un sprijin explicit din partea Uniunii Europene, a statelor occidentale în general? De ce PCRM nu se mulţumeşte în acest caz cu statutul de opoziţie puternică? Sau mizaţi pe alţii care să sprijine eventuala noua guvernare a Dumneavoastră?

Grigori Petrenco
: „Atunci când noi am fost la guvernare şi noi ne-am bucurat de sprijinul din partea UE. Am fost şi rămânem un partid pro-european. Am început acest proces de integrare europeană în 2002. Da, se sprijină Republica Moldova, se sprijină aspiraţiile europene şi nu contează ce forţă va fi la guvernare, important ca aceste forţe să fie pro-europene”.

Europa Liberă: Acum se pare că PCRM este deschis spre colaborare. Chiar liderul Partidului a afirmat-o în repetate rânduri în ultimul timp. Înainte PCRM era mai intrasigent, nu accepta coaliţii, alianţe, prietenii mai strânse, decât cu foarte rare excepţii ca să spun aşa. În situaţia actuală, ce aliaţi vedeţi în Parlament? Admiteţi posibilitatea unei coaliţii de centru-stânga care ar îngloba şi cei care îi numiţi transfugi, ca să nu reproduc alte calificative din partidul dvs?

Grigori Petrenco
: „În primul rând noi niciodată nu am fost împotriva alianţelor, coaliţiilor. După alegerile din 29 iulie am declarat că suntem deschişi pentru crearea unei coaliţii de centru stânga în Republica Moldova. Rămâne în vigoare. Considerăm că spectrul politic de stânga trebuie să se consolideze şi nu excludem că după alegerile anticipate la guvernare va veni o forţă politică de stânga sau o combinaţie de forţe politice de stânga, şi vom avea cu totul altă putere şi guvernare la Chişinău”.

Europa Liberă: Şi încă o întrebare, ultima cred. Aveţi o atitudine critică faţă de aşa-numita comisie Cojocaru, pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar? Dar poate că renunţarea la atitudinea pe care unii ar numi-o „brejnevistă” a PCRM faţă de trecutul deseori criminal, când nici nu se saluta, nici nu se condamna stalinismul, bolşevismul, ar fi benefică şi pentru partidul dumneavoastră, dar şi pentru societate?

Grigori Petrenco: „Şi aici nu aş fi de acord cu dvs. Eu vă rog atent să citiţi programul nostru politic care a fost adoptat la ultimul Congres, în 2008. Noi am explicat atitudinea noastră faţă de anumite perioade din trecutul sovietic, am condamnat crimele regimului stalinist. Atitudinea noastră faţă de această comisie se explică foarte simplu, aceste persoane îndeplinesc comandă politică, sunt folosiţi într-un joc politic şi chiar electoral, oricum toate partidele se pregătesc de alegeri anticipate şi uitaţi-vă la componenţa acestei comisii – sunt profesori care au predat comunismul ştiinţific. Singuri trebuie să se distanţeze de trecutul totalitar şi nu este clar cine pe cine trebuie să condamne. În comitetul executiv al partidului avem numai un singur membru al PCUS, însă o bună parte din Comisie sunt membri ai PCUS, de aceea este o comandă politică şi noi avem o atitudine firească faţă de ei”