Noua lege fundamentală necesită un nou act normativ privind procedura de adoptare a Constituției

Pana la mijlocul lunii iunie, Republica Moldova ar putea avea o noua constitutie care sa fi supusa unui referendum. In acest fel, au argumentat marti seara liderii Aliantei pentru Integrare Europeana, vor fi evitate noi alegeri anticipate.

Premierul Vlad Filat a asigurat astazi ca referendumul nu va fi organizat fara sprijinul partenerilor externi, motiv pentru care vor din nou consultate Comisia de la Venetia si Consiliul Europei.

Intr-un interviu acordat Europei Libere, Victor Popa, seful grupului de experti din comisia prezidentiala pentru revizuirea constitutiei, a precizat ca primul pas va fi adoptarea unei noi legi privind procedura de adoptare a constitutiei. El a aratat ca este necesara si modificare legii electorale, care cere ca la un referendum sa participe 50+1 din cetatenii cu drept de vot, pentru ca rezultatul sa fie validat. Un prag de neatisn , a declarat Victor Popa Europei Libere.

Pentru moment nu se stie ce modificari va cuprinde noua constitutie.

Decizia Aliantei pentru Integrare Europeana a fost criticata de partidul comunistilor drept o “tentativa de uzurpare a puterii de stat”. Intr-un comunicat de presa se mai arata ca deputatii PCRM vor boicota lucrarile parlamentului. Totodata se vorbeste despre un referendum national, care sa dea un vot de neincredere in actuala putere, fara a se preciza in baza carei legi s-ar putea organiza o astfe de consultare. Liderul PCRM Vladimir Voronin va organiza joi o conferinţă de presă.

În replică, Alianta pentru Integrare Europeana a declarat că nu se simte amenintata de declaratiile Partidului Comunistilor. Liderul fractiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, Mihai Godea, presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, si deputatul liberal Valeriu Munteanu au spus ca este dreptul opozitiei sa nu participe la sedintele legislativului, daca considera necesar.